Spring naar inhoud

Aspergetaart

Deze winter stond hier bijna wekelijks ‘plaattaart’ op het menu. Het concept is simpel: je neemt een vel kant-en-klaar deeg, je smeert er een lekkere spread op (zure room, philadephia, ricotta) en belegt het met een paar toppings naar keuze (groenten, kaas, vlees, …). Een beetje zoals een pizza, maar dan zonder tomatensaus of zoals een quiche, maar dan platter.

Het enige probleem hier in huis is het woord ‘plaattaart’. Joske wil er niet van horen. Hij vindt het een onnozel woord. En ik eigenlijk ook wel een beetje. Daarom noem ik het ook wel ‘pizza bianco’. Want wat Italiaans klinkt, kan toch nooit slecht zijn? Ook de Duitsers hebben er een woord voor: Flammkuchen. Traditioneel belegd met zure room, ui en spek.

Deze winter waren wij nogal fan van de Flammkuchen met witloof, spekjes en Belgische kaas van Jeroen Meus. Zalige plaattaart! (Oeps!). Maar nu de lente in het land is (althans volgens mijn kalender) en de witte asperges overal liggen te blinken, vond ik het tijd voor mijn eigen lenteversie van dit gerecht.

Om ons witte goud alle eer aan te doen, wilde ik voor dit gerecht geen Hollandse, Italiaanse of Duitse naam gebruiken. Ik noem ze dus gewoon ‘aspergetaart’. Zo simpel kan het zijn! Aan de reacties op Instagram te zien, weet ik dat velen onder jullie staan te popelen om ze zelf te maken. Laat het smaken!

P.S.: Lees zeker door tot onder het recept, want ik heb nog een leuke win-actie voor jullie!

img_0720.jpg

NODIG

 • 1 vel kruimeldeeg (of bladerdeeg)
 • 500 g asperges
 • 4 eieren
 • 1 klein potje zure room
 • 2 el fijngehakte bieslook
 • 6 sneetjes Gandaham
 • zwarte Tellicherry Peper van Santa Maria
 • (optioneel) Parmezaanse kaas

BEREIDING

 • Verwarm je oven voor op 200°C.
 • Schil de asperges.
 • Breng een ruime pot water aan de kook en laat de asperges hier ongeveer 10 min in koken.
 • Schep de asperges uit de pot en koel ze af onder stromend water of in een kom met ijs.
 • Laat de asperges daarna uitlekken op een bord met keukenpapier.
 • Plaats voorzichtig 4 eitjes in de pot met kokend water en laat ze 7 minuten koken (= zachtgekookt).
 • Koel de eitjes af onder stromend water of in een kom met ijs.
 • Rol het vel bladerdeeg open en prik er met een vork gaatjes in.
 • Meng in een kommetje de zure room met de bieslook. Breng op smaak met zout en flink wat versgemalen peper.
 • Bestrijk het vel bladerdeeg met de zure room en schik er de asperges en ham op.
 • Voor de kaasliefhebbers: werk af met enkele schilfers Parmezaanse kaas.
 • Bak de aspergetaart een 20-tal minuten, tot de bodem krokant is.
 • Pel ondertussen de eitjes en halveer ze.
 • Haal de aspergetaart uit de oven en schik er de gehalveerde eitjes op.
 • Kruid de eitjes met Fleur de Sel en nog wat versgemalen peper.
 • Serveer met een fris groen slaatje.
 • Smakelijk!

 

img_0739.jpg

TIPS

Ik rol mijn vel kant-en-klaar bladerdeeg altijd nog wat uit met mijn deegrol, om zo een dunner deeg en wat meer oppervlak te bekomen (= meer plaats voor de toppings!).

Elke oven is anders, maar ik heb ondervonden dat dit de beste manier is om een quiche of pizza met krokante bodem te bekomen met mijn oven: ik zet de oven op 200°C, boven- en onderwarmte (dus geen warmelucht). Ik plaats de pizza met het bijhorende bakpapier op een pizzaplaat en zet die op de bodem van de oven. Na 10 min. (wanneer het deeg al wat vaster geworden is), verwijder ik de bakplaat en plaats ik de pizza met bakpapier rechtstreeks op de bodem van de oven en laat die nog een 10-tal minuten verder bakken. Nooit meer een slappe bodem met deze truc!

Deze aspergetaart is ook lekker met groene asperges en pancetta of gerookt spek. Ideaal voor wanneer het seizoen van de witte asperges afgelopen is!

WIN WIN WIN!

Dit gerechtje maakte ik i.s.m. Santa Maria kruiden. Voor hun Tellicherry pepermolen gebruiken zij enkel de grootste peperkorrels. Die hebben langer aan de plant gehangen, waardoor ze intenser van smaak zijn. Onder het motto #everychoicematters streeft Santa Maria naar een duurzaam beleid, zowel op het vlak van milieu (hernieuwbare energie) als van de werkomstandigheden waar de kruiden geteeld worden. Kruiden met smaak én visie dus! Meer info over de Santa Maria kruiden vind je hier.

Goed nieuws: ik mag van Santa Maria 5 kruidenpakketjes weggeven! Wil jij in je keuken aan de slag gaan met hun kaneel, tijm, oregano en Tellicherry peper? Laat hieronder een reactie na en/of neem dan deel aan de wedstrijd op mijn Instagrampagina of Facebookpagina! Hoe? Like mijn pagina en tag onder het bericht de persoon die ook wel zo’n kruidenpakketje zou willen winnen. Deelnemen kan t.e.m. zondag 5 mei om 20u!

IMG_0752

2 antwoorden »

 1. Gember en kaneel heb ik nooit leren eten toen ik een kind was en ik zal deze smaken waarschijnlijk ook nooit waarderen zoals het moet; zelfs al zijn het de best geselecteerde uit Ceylon of China betreft zoals er op de Santa Maria site te lezen valt… MAAR!!! Deze aspergetaart met peper wil ik wel ns maken! Een leuk alternatief voor de Asperges à la mama die ik elk jaar een paar keer maak… zal u weten te zeggen of t gelukt is, ahumahum…🦄🙃🙂☺️

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: