Spring naar inhoud

Feestmenu 2018: voorgerecht

Het plan was om tegen oudejaar mijn volledige feestmenu online te zwieren. Ergens wist ik al dat dit een ambitieus plan was. Want ik moest ook nog werken in week 1. En de kindjes waren 2 weken thuis. En er waren 3 feesten gepland (waarop ik deels voor de catering moest instaan). Maar hey, onlangs kwam ik deze quote tegen:

in between goals

En ja, ik leef en geniet nogal graag. Dus voilà, het perfecte excuus 🙂

In december was ik door Delhaize uitgenodigd voor een End of the Year Celebration. We logeerden in een oud kasteel in de Ardennen (Château de Borzeux in Stavelot). Buiten was het barkoud, maar binnenin supergezellig en very christmassy. Zelfs het weer deed mee: zaterdagnacht vielen de eerste sneeuwvlokjes en bij het opstaan lag alles onder een wit tapijt. Om maar te zeggen: de kerstsfeer zat er volledig in.

parlez_soirée noël_delhaize_2018_12_15_047

Very christmassy indeed

Er stonden een paar culinaire activiteiten op het programma. Zoals een bezoek aan de  de forelkwekerij van Mathonet-Gabriël. De eigenaar vertelde vol passie over zijn métier en we mochten ook even proeven. In de refter waar hij ons een bordje forel serveerde, leek het alsof de tijd was blijven stilstaan. De beschilderde forelbordjes met gouden randje, de ouderwetse klok aan de muur, de vergeelde luchtfoto’s van de kwekerij: de perfecte set voor een film over Dardennen 🙂

Terug op het kasteel leerden we desembrood maken. Mengen, roeren en vooral veel en lang kneden. Tough job! Na afloop nam de bakker ons zelfgeknede en -opgebolde deeg mee naar de bakkerij. En op zondagochtend stond hij er al terug, zodat we bij het ontbijt ons eigen desembrood konden eten. Heb ik al gezegd dat we verwend werden?

Na de forellen en het brood (oeps dat klink hier ineens heel bijbels :-)) was het tijd voor… een dutje op bed. Ahhh… wat een luxe!

De avondactiviteit was een kerstdiner. Maar eerst mochten we nog even langs de make-up en kappersstoel passeren. Met een stijlvol opgestoken kapsel schoof ik aan aan de feestdis.

Het menu:

 • Aperitief met champagne, cocktails en oesters
 • Tongrolletjes met mosselen en zeekraal (zie recept hieronder)
 • Hertenkalf met geroosterde bloemkool, zoete aardappel, geroosterde pastinaak, …
 • Kerstbûches van Tarte à Moi
 • Chocoladefondue en gesmolten camembert op de BBQ + de eerste sneeuw!
parlez_soirée noël_delhaize_2018_12_15_139

Zie ons stralen! #nochtansgeenfashionbloggers

parlez_soirée noël_delhaize_2018_12_15_354

Recept:
Tongrolletjes met mosselen en een hemels sausje
(4 personen)

Van alles wat ons werd voorgeschoteld, was ik het meeste onder de indruk van het voorgerecht. En dan vooral van het hemelse sausje op basis van mosselvocht. Ik mocht ook even meehelpen in de keuken om de borden te dresseren. Altijd leuk!

parlez_soirée noël_delhaize_2018_12_15_378

NODIG

 • 12 tongfilets
 • 1 kg mosselen
 • 5 dl witte wijn
 • 200 g zeekraal
 • 1 teentje knoflook
 • 2 sjalotten
 • 1 dl vermouth
 • 1 dl room
 • 100 g koude boter
 • 1 dl olijfolie
 • bosje dille
 • bosje postelein
 • 100 g gepelde garnalen
 • peper en zout


BEREIDING

Spoel de mosselen. Smelt wat boter in een kookpot en voeg de mosselen en de witte wijn toe. Zet een deksel op de pot en laat de minuten 5-7 minuten stoven. Schud op en kruid met peper en zout. Haal de mosselen uit de schelp en zeef het kookvocht.

Rol de tongfilets op met de velkant naar binnen. Stoom ze gaar of je kan ze ook pocheren in het kookvocht van de mosselen. Houd ze warm.

Mix de olijfolie met wat postelein en dille tot een kruidenolie.

Snij de sjalotten fijn. Smelt wat boter in een steelpannetje en voeg de sjalotten toe. Fruit ze glazig en blus met de vermouth. Laat inkoken en voeg het mosselvocht toe. Laat opnieuw inkoken en voeg de room toe. Laat inkoken. Werk de saus op met klontjes koude boter en kruid af met peper en zout. Leg de mosselen in de saus om ze opnieuw wat op te warmen.

Snij het teentje knoflook fijn. Smelt wat boter in een pan en stoof de zeekraal samen met de knoflook aan. Kruid met peper.

Verdeel de gestoofde zeekraal over de borden. Leg per bord 3 tongrolletjes en enkele mosselen. Lepel er de saus bij. Druppel er de kruidenolie over. Werk af met takjes postelein, dille en garnaaltjes.

————————-

Met dank aan mijn blogcollega Caroline van Acocado Van De Duivel die tijdens het dresseren van de borden nog wat extra keukengeheimen wist te ontfutselen. Ik kon niet anders dan jullie haar geperfectioneerde versie van het recept geven.  Merci, Caroline, om jouw oor te luister te leggen!

Aangezien Joske geen vis lust, ben ik van plan om dit gerechtje thuis eens klaar te maken zonder de tongrolletjes, maar met wat meer mosseltjes.

Heb je geen Vermouth in huis? Blus dan met witte wijn.

Bedankt, Delhaize dat ik erbij mocht zijn. Bedankt, Parlez voor de vlekkeloze organisatie en het warme onthaal. En last but not least: bedankt, collega-bloggers voor het gezelschap en de fijne babbels!

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: