Spring naar inhoud

Oktober in foto’s

(Excuses voor wie daarnet een kladversie in zijn mailbox kreeg, er ging even iets mis…)

Blogster Ellen van Hello Boontje inspireerde mij tot een nieuwe rubriek voor de blog: een terugblik op de voorbij maand aan de hand van foto’s. Enjoy!

— KOOKDEMO MET TIPS & TRICKS —

Na een lange zomer zonder, maakte mijn hart een sprongetje toen ik begin oktober nog eens naar een kookdemo bij Christine Van Imschoot kon. Het thema was ‘herfstkoken’ en zoals altijd wat het weer een gezellige en lekkere avond én ging ik achteraf direct aan de slag met enkele tips en recepten.

IMG_8241

Look confijten: koop enkele bollen look, doe het velletje van de teentjes en kook ze 15 minuten op een zacht vuurtje, net ondergezet in olijfolie. Giet de meeste olie af en bewaar in een potje als lookolie (lekker in soep, in risotto, op pizza, …). Pureer de looktenen tot lookpasta. Bewaar in een potje in de frigo en gebruik dit voor elk gerecht dat begint met ‘pers een teentje look..’. Zorg dat de pasta altijd een beetje onderstaat in olijfolie, zo bewaart ze goed. Heel gemakkelijk en snel in gebruik!

IMG_8950

Gember/citroenpastilles: schil de gember en snijd hem in stukken (als je bio-gember gebruikt én een krachtige blender hebt, mag je de schil er zelfs aan laten en hoeven de stukken niet al te fijn te zijn). Cutter de gember samen met wat citroensap (of een scheutje water) in de blender. Giet het mengsel in een zeef en druk stevig aan. Laat goed uitlekken. Giet het sap in een houder voor ijsblokjes en plaats in de diepvries. Gebruik de pastilles puur of bij je gebruikelijke thee. Ook heel lekker in verse muntthee!

IMG_8240

Snelle herfstquiche: neem een vel bladerdeeg, rol het uit, prik enkele gaatjes en bestrijk met ricotta (2/3 van een potje). Bak wat herfstgroenten naar keuze aan in de pan. Kruid goed met peper, zout en gedroogde kruiden naar wens. Laat de groenten even afkoelen en stort ze daarna op het bladerdeeg. Werk af met flink wat geraspte Parmezaanse kaas. Plooi de randen van het bladerdeeg naar binnen en bestrijk ze met losgeklopt ei. Bak in de oven (25 min. op 200°C). Serveer met een fris slaatje. Ik ging voor een quiche met prei en champignons; in de kookdemo gebruikte Christine pompoen, feta en pancetta.

— GROENTENSPREADS —

Op een zalige zondag, nog volop Indian Summer, hadden we vrienden op bezoek voor een brunch. Met kleine monstertjes in huis is een brunch soms een goed alternatief voor een late-night dinner (lees: minder werk, geen bedtijdgedoe en minder kans op een kater achteraf). Pistoleetjes, koffiekoeken, het betere beleg, enkele fijne kazen en een zelfgebakken quiche: voilà de ideale zondagse brunch. Aangezien we een vegetariër op bezoek hadden, had ik voor de gelegenheid ook twee groetenspreads gemaakt.

Rode bietenspread: rooster de stukjes biet (van 2 bieten) in de oven met wat olijfolie en een klein beetje grof zeezout (30 min. op 180°C) of gebruik voorgekookte bietjes. Gebruik ongeveer de helft bietjes en de helft noten (cashew, amandel, pijnboompitten, …), voeg1 teentje look toe, wat citroensap en wat olijfolie. Pureer met een mixer of blender.

Zoete aardappelspread: rooster de stukjes zoete aardappel (van 2 grote stuks) in de oven met wat olijfolie, komijn en grof zeezout (20 min. op 180° C). Pureer, samen met enkele soeplepels ricotta, olijfolie en citroensap. Serveer met wat fijngehakte koriander of peterselie.

— CHILI SIN CARNE —

IMG_8231

Van chili con carne zijn we hier in huis al langer fan. Sinds kort maak ik ook chili sin carne. Vriendelijker voor de lijn, de portemonnee en de varkentjes/koetjes. Ik maak een Creusetpot vol en vries de chili dan in in porties van ongeveer 1 liter. Met wraps erbij tover je supersnel eten op tafel. Wij pimpen onze chili-wraps met ijsbergsla, guacamole of hummus (al dan niet zelfgemaakt) en soms wat feta. Hemels en ook de meisjes zijn fan, want ja ‘pannenkoeken’ én sausjes!

— BELGIAN FOODBLOG AWARDS —

Op 20 oktober was het zover: de uitreiking van de eerste Belgian Foodblog Awards! Het voelde een beetje aan als genomineerd zijn voor een Oscar. Ontvangst met Veuve Cliquot, op de foto voor het scherm met de sponsors (net als de echte filmsterren!), verwend worden met hapjes en cocktails, … I could get used tot his! Helaas, geen kans om kapsones te krijgen, ik ging niet met de ‘newcomer’ award naar huis… Die eer was voor Sven Ornelis en zijn blog Wouldbe Chef. Maar niet getreurd, ik kijk terug op een superleuke avond in het fijne gezelschap van mijn collega-bloggers. Proficiat aan alle winnaars!

— PASCALE NAESSENS x DELHAIZE —

Op 26 oktober was ik uitgenodigd voor de voorstelling van een samenwerking tussen Pascale Naessens en Delhaize. Toegegeven, toen er twee dagen ervoor een perslek was en ik te horen kreeg dat het om kant-en-klaar maaltijden ging, sprong ik niet bepaald een gat in de lucht. Maar de grote PN zeg je niet zomaar af, dus besloot ik er het beste van te maken.

Samen met drie ander foodbloggers uit het Gentse trotseerde ik de file naar Antwerpen (lees: goed voor drie uur getetter over koken en bloggen). We werden ontvangen in het mooie decor van De Serre, waar Pascale net aan haar woordje uitleg begonnen was. Daarna namen we plaats aan tafel (check die naamkaartjes!) en kregen we de vier gerechten voorgeschoteld, vers bereid door een traiteur. En het was lekker. Echt!

Nadien testten we thuis de voorverpakte versie. Het verdict:

 • Sobanoedels met courgette, wortel, broccoli en soja-hazelnotensaus: mijn favoriet, verpakt even lekker als vers, verrassend sausje, ook goedgekeurd door mijn kritisch Joske
 • Ragout met slierten van courgette: lekker, vooral met een beetje extra Parmezaanse kaas 🙂
 • Prei, witte kool, spinazie met feta-kurkumasaus en cashewnoten: smaakt, maar graag iets meer van de lekkere kurkumasaus (wij zijn nogal sauciale mensen)
 • Kippenhaas met pompoen, bloemkoolrijst en tomatensalsa: voor mij de minste van de vier, al blijft de kippenhaas wel verrassend sappig na zijn minuutjes microgolf

De schotels zijn voor 6 euro te koop bij Delhaize. Zal ik ze vaak in huis halen? Neen, want wij eten zelden kant-en-klaar. Vind ik het een goed alternatief voor een broodje of slaatje op het werk? Zeker! In mijn geval zal het dan de schotel met sobanoedels zijn.

— EASY CRUMBLE —

IMG_8672

 Deze crumble heb ik de voorbije maanden al een paar keer klaargemaakt en steeds met succes. Ik zag hem deze zomer op de instagram van Halfbaked Harvest en sloeg het recept meteen op. Dit is mijn soort van bakken: minimum effort, maximum result!

Meng 5-6 rijpe nectarines (in blokjes gesneden) met 6 eetlepels zachte boter en een half kopje suiker. Bedek met een topping bestaande uit:

 • 1,5 kop havermout
 • 3 eetlepels bloem
 • 1/3 kop bruine suiker
 • beetje kaneel
 • 6 eetlepels zachte boter

Bak dit 40 minuten in de oven op 180 graden en serveer met wat Griekse yoghurt of ijs. Je kunt de nectarines in de winter gemakkelijk vervangen door appeltjes en wat diepvriesframboosjes (zie foto).

Onlangs had ik een vriendin op bezoek die gluten- en lactosevrij moet eten. Ik verving de boter door plantaardige olie en de bloem door amandelmeel. Het was even lekker!

— THE LITTLE ONES —

 • De laatste BBQ van het seizoen.
 • Julies eerst verjaardagsfeestje, bij Lotus, haar BFF uit de klas!
 • Twee zusjes, knuffelend tijdens een herfstwandeling in onze achtertuin.
 • ‘Op restaurantje’ met de meisjes bij Eat Love Lasagne in Gent.

1 antwoord »

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: