Spring naar inhoud

Food talk & veggie wok

Vorige week donderdag, vlak voor de start van het nieuwe schooljaar, was ik bij het prachtige Alix – Table & Jardin d’Amis uitgenodigd op de eerste Food Talk van Hello Fresh. Zij deden een onderzoek bij 1000 ouders over de eetgewoonten van hun kroost. En wat blijkt? Heel wat ouders hebben moeite om na de zomervakantie terug in de routine van het schooljaar te komen. Hmm… zou Hello Fresh daar een oplossing voor hebben? 🙂 Ok, de link is er zeker, maar er werd op het event nauwelijks over de bekende food boxen gepraat. Wat we wel kregen, was een uitwisseling van tips voor wie moeilijke eters in huis heeft.

Zo vertelde Anne Cornut, a.k.a. #mamavanvijf (R-E-S-P-E-C-T en ook wel #zotjes) hoe ze ooit met succes de ‘superproever’ checklist toepaste op haar gezin. Ik vond het idee best origineel: je maakt (in samenspraak met je kind) een lijstje met een aantal gerechten of voedingsmiddelen dat het 10 x moet proeven. Na elke maaltijd evalueert het kind: lust ik nietlust ik een beetjelust ik graag. Op het einde van de rit maken jullie samen de balans op. Gerechten die je kind na 10 keer proeven officieel niet lust, hoeft het nooit meer te eten.

IMG_7562

Stoere Julie, helemaal klaar voor de eerste schooldag

De dag na het event was het zover: 1 september. De overgang van een zomer vol waterijsjes en apeejietieven naar de schoolse routine van boekentas met fruitje en koek. Niet meer slapen tot de eerste dochter wakker wordt, maar de wekker zetten om ze allebei uit bed te halen. En al zeker geen ochtendlijke Paw Patrols meer terwijl we rustig wakker worden bij een tas koffie. Toegegeven, de OCD’er in mij houdt ergens wel van dat routineuze. Op goeie dagen ben ik zelfs zo georganiseerd dat ik na het avondeten de ontbijttafel al klaarzet. Waarop Julie mij onlangs betrapte en zei: Maar mama, gaan we nu weer eten?

Niet dat Julie iets tegen ‘weer eten’ heeft. Integendeel, als het aan haar lag, dan werd er de klok rond gegeten. Van wie zou ze dat toch hebben? Yeps, we zijn thuis gezegend met twee flinke etertjes. Het event van Hello Fresh zette me aan het denken. Hebben we gewoon geluk dat Julie en Olivia onze bourgondische genen geërfd hebben? Of kunnen Joske en ik toch ergens een medaille opeisen? Nature or nurture? (om nog eens wat terminologie uit mijn studietijd van onder het stof te halen). Ik weet het niet. Ik denk dat het een mix van de twee is. Ja, graag eten zit in hun genen en ja, wij zorgen er thuis voor dat eten leuk is. En lekker ook natuurlijk, dat spreekt voor zich 🙂

10685_500_Dann-2_Mid

Mijn favoriete gerecht van de avond: kip in dragonsaus met druiven

We proberen iedere avond samen te eten, wat soms best stressy is tijdens het koken (Mama, ik heb hooooonger! Mama, is het al klaar? Mamaaaaa ik wil NU eten!), maar als we aan tafel zitten en de maagjes gevuld geraken, dan valt de spanning weg (tenminste tot we bijna gedaan hebben en ik een blik onder tafel werp…). We eten niet alleen samen, we eten meestal ook hetzelfde. Ik voorzie wel eens wat extra rauwkost of appelmoes wanneer er ‘moeilijke groenten’ op het menu staan (zo’n slechte moeder ben ik nu ook weer niet J), maar voor de rest eten de meisjes gewoon mee, de ene keer al wat enthousiaster dan de andere.

En wat als ze iets niet willen eten of proeven? Dan passen we de vlees-truc of de grote-mensen-truc toe. Truc 1: Save the best for last. Of toch een deel van the best. Willen de meisjes een extra stukje vlees? Ah, dan moeten eerst die worteltjes / erwtjes / boontjes /… op. Een beetje doortrapt eh van ons? I know. Werkt trouwens ook met patatjes en pasta. Truc 2 is met de ervaring gekomen. Als ik dan toch eens kinderkost voorzie, dan krijg ik van Julie altijd de vraag: En wat eten jullie? Mag ik eens proeven? Sindsdien zeg ik bij de wat specialere gerechten dat het niets voor kindjes is. Reverse psychology, quoi. Ik zag onlangs dat Jeroen Meus dit ook toepast op zijn zoontje:

20819759_1538224769549485_8581875875279934058_o

Bedankt Hello Fresh en LVTPR dat ik erbij mocht zijn op de eerste Food Talk!

VEGETARISCHE WOK MET NOEDELS

Ik maak deze vegetarische wok bijna wekelijks klaar. Door de vele groenten is het een heel gezond gerecht en door de vele smaakmakers is het ook superlekker! Normaalgezien maak ik voor de meisjes een aparte portie zonder de smaakmakers (enkel noedels en gewokte groenten), maar deze week was ik verstrooid en had ik alles al in de wok gegooid. Geen nood, ik had er eens toevallig geen pikante peper in gedaan (Oef!). Zonder dat ik het goed en wel besefte vroegen ze al om een tweede bord. En om extra sojasaus. En om eetstokjes. Dat laatste heb ik ze toch maar vriendelijk geweigerd, kwestie van toch niet te veel wokresten te moeten kruimeldieven…

IMG_6649

Met dank aan Royal Boch voor het mooie retro-bord.

NODIG

 • 150 g woknoedels (bv. Chinese eiermie van Soubry)
 • 1 rode paprika, in fijne reepjes
 • 200 g sojascheuten
 • 150 g peultjes, gewassen en gekuist
 • ½ broccoli, in kleine roosjes gesneden
 • verse lente-ui (in fijne ringetjes) of koriander
 • (naar smaak) fijngesnipperde rode peper of sambal oelek
 • 1 duim verse gember, geraspt
 • 1 teen look, geperst
 • enkele eetlepels sojasaus
 • enkele druppels sesamolie
 • sap van ½ à 1 limoen
 • (optioneel) gedroogde ajuintjes

BEREIDING

 • Bereid de woknoedels volgens de verpakking en zet ze aan de kant.
 • Was, kuis en snijd de groenten fijn. Zet alles klaar bij het fornuis.
 • Verwarm een flinke scheut olie in de pan.
 • Wok de helft van de groenten beetgaar, samen met de look, gember en rode peper.
 • Haal de groenten uit de wok en wok de andere helft van de groenten beetgaar.
 • Doe alle groenten en de noedels terug in de wok.
 • Voeg enkele eetlepels sojasaus toe en roer om (laat de saus wat verdampen).
 • Haal van het vuur, voeg naar smaak limoensap en sesamolie toe en roer om.
 • Serveer de wok in een diep bord.
 • Garneer met lente-ui of koriander en gedroogde ajuintjes.

TIPS

 • Gebruik een olie die bestand is tegen hoge temperaturen (geen olijfolie).
 • Als je wok groot genoeg is, kun je alle groenten samen in de wok doen, maar let op dat ze niet te gaar stoven.
 • Wees royaal met de sojasaus en zuinig met de sesamolie.
 • Ook lekker met fijngehakte pindanoten i.p.v. gedroogde ajuintjes.

4 antwoorden »

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: