Spring naar inhoud

Mengelmoes & de zomers van mijn jeugd

De zomers van mijn jeugd werden ingeluid door Windeke kermis. Taart eten in onze mooiste kleedjes (zelfgemaakt door mama en meme) en daarna de kermiscenten opdoen met vissen of touwtjetrek. En later met de schuivers spelen in het lunapark (oh de frustratie wanneer de Jackpot weer eens bij een ander viel). Ondertussen troepen de kinderen van weleer weer samen op Windeke kermis. Wie had ooit gedacht dat onze kleintjes op de paardenmolen de belangrijkste attractie zouden worden.

In de zomers van mijn jeugd was het altijd mooi weer. Wij speelden twee maanden lang buiten in het zonnetje. In de zandbak. Op de schommel. We aten kersen met de emmer (zowel meme als tante Annie had een boom). We gingen elke dag fietsen (blijgezind als kind, mopperend als tiener). En als het dan toch eens één dag per zomer slecht weer was, dan maakte mama zoutdeeg (een soort van zelfgemaakte Play Doh). Ik moet dat ook eens doen met mijn dochters, als was het maar om ook eens een #happycrafting mama te zijn 🙂

IMG_5438

Altijd mooi weer in de zomers van mijn jeugd

In enkele van de zomers uit mijn jeugd hadden we in juli een logeetje uit Noord-Ierland. Zij leerde ons Engels en wij bezorgden haar een zorgeloze vakantie, weg van de troubles in London Derry. Ze heette Charlene en ze lustte enkel hamburgers. Groenten uit de tuin (uit de aarde begot!) vond ze vreselijk. Charlene wou elke dag op uitstap gaan. Een stadskind plant je niet zomaar op het platteland. En dus aten we die maand (bijna) elke dag hamburgers met ketchup en verzonnen we uitstapjes. Kersen gaan eten bij tante Annie bijvoorbeeld. Met de fiets.

In de zomers van mijn jeugd bestond de term ‘ecologisch’ nog niet en was tuinieren nog geen hipsterbezigheid. Wij leefden gewoon op den buiten en aten elke dag groenten uit de tuin. Soms zaten er al eens vliegjes in de kropsla en dan trok ik mijn neus op. Soms aten we drie dagen op rij boontjes of bloemkool. En ook daar durfde ik al eens over te klagen. De ‘nieuwe patatjes’ daarentegen.. Dat was echt iets om naar uit te kijken. Elk jaar opnieuw. Toen ik ging samenwonen met Joske en hij op een dag vroeg ‘Wat is daar nu anders aan dan aan gewone patatten?’ ging ik er bijna vandoor (ok, ik overdrijf). Maar OMG: Hij kende het concept ‘nieuwe patatjes’ niet!

IMG_5439  IMG_5437

Mijn jeugd & hun jeugd. Some things never change…

In de zomers en winters van tegenwoordig kunnen we eten waar ze zin in hebben. Tomaten en aardbeien in december en wintergroenten in de zomer. En dat is jammer. Omdat het minder lekker is (veel minder lekker), maar ook omdat we daardoor het gevoel van ‘uitkijken naar’ kwijtgeraakt zijn (lees in dat verband ook eens de column Old school verlangen). En ja, ook ik pleit schuldig, want ik maak al eens ratatouille in de winter. Courgette, aubergine en paprika zijn in mijn hoofd all-round groenten, wellicht omdat ze niet in de moestuin van mijn jeugd stonden. Maar dat is dus fout.

Voor wie seizoensgebonden wil koken, is de groentekalender van VELT (Vereniging voor Ecologische Leven en Tuinieren) een handig instrument. Je vindt er per maand de groenten die ‘van het seizoen’ zijn. Toen VELT mij vroeg of ik die kalender mee wou promoten via mijn favoriete zomergerecht en de hashtag #zomerkeuken, was ik meteen enthousiast. 1. Omdat ik sinds de komst van twee kleine spruiten en mijn foodblog wat ecologischer in het leven probeer te staan (al is er nog veel ruimte voor verbetering). 2. Omdat enkele straffe blogsters zoals Mme Zsa Zsa mij zijn voorgegaan 3. Omdat de lijst met juni-groenten mij spontaan aan mengelmoes en ‘de zomers van mijn jeugd’ deed denken.

IMG_5300

ZOMERSE MENGELMOES

Aangezien we een tuin vol zomergroenten hadden en mama graag gezond eten op tafel toverde, aten we in de zomers van mijn jeugd vaak deze mengelmoes als avondeten, in plaats van boterhammen. Het is een handig gerecht om overschotjes rauwkost op te gebruiken. Je kunt het gemakkelijk een paar uur op voorhand maken en in een grote kom in de koelkast bewaren.

NODIG

(voor een grote kom)

 • 1 komkommer
 • 2 grote tomaten
 • 1 kropsla
 • 2 handjes prinsessenbonen
 • 2 grote wortelen
 • 4 eitjes
 • nieuwe patatjes
 • (zelfgemaakte) mayonaise
 • bieslook en/of peterselie

BEREIDING

 • Kuis de boontjes en stoom ze gaar. Laat afkoelen.
 • Verwijder de schil van de patatjes en stoom ze gaar. Laat afkoelen.
 • Kook de eitjes een 10-tal minuten, tot ze hardgekookt zijn. Laat afkoelen.
 • Kuis de kropsla. De grote bladeren kun je evt. wat fijner snijden.
 • Schil de komkommer, verwijder de zaadlijsten en snij hem in blokjes.
 • Snij de tomaten en de patatten in blokjes.
 • Schil de wortelen en rasp ze.
 • Hak de tuinkruiden fijn.
 • Meng alles in een grote kom en werk af met (zelfgemaakte) mayonaise.

Dit gerecht is ook lekker met gekookte ham (zo aten wij het meestal), rauwe ham, nieuwe maatjes of gerookte zalm. Snijd de vis of het vlees dan in kleine stukjes voor je het onder de salade mengt en voeg dit pas vlak voor het serveren toe.

En p.s. dit is hoe mengelmoes er écht uitziet 🙂

IMG_5303

 

6 antwoorden »

 1. Heb weer genoten van je blog. Het roept bij mij ook herinneringen op. De nieuwe patatjes haalden wij jaren bij je grootvader en inderdaad het noord Ierse meisje heb ik daar ook gezien. Het recept van mengelmoes wordt deze week uitgeprobeerd. Als ik vertel dat je mama dat maakte, zullen de kleinkinderen het nog veeeeel lekkerder vinden.

  Liked by 1 persoon

 2. Deze voormiddag gemaakt. Tomaten coeur de vorig van Gustje gekregen, de patatjes van mijn vader en al de rest uit eigen moestuintje, eitjes van onze kippen. Een licht gerecht voor de beurs en voor de maag. Alleen de gekookte beenham heb ik gekocht. Lekker bevonden door mijn ventje en dochter. Alles op! Maak ik nog!

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: