Spring naar inhoud

Good people: Sofie Vanrafelghem

Vrouwen en bier: does it match? Ik ken in mijn omgeving een paar dames die van een (stevig) biertje houden, maar de meeste drinken toch vooral bubbels, wijntjes en G&T. Zelf drink ik wel eens een pintje, vooral als frisse dorstlesser of als bittere tegenhanger bij een vettig pak frietjes (altijd met tartaarsaus en een brochette). Voor de rest drink ik eigenlijk zelden bier. En dat is zonde, zo bedacht ik onlangs na een avond die volledig in het teken stond van beer & food.

IMG_2281

In Ertvelde (of all places!) was ik twee maanden geleden ik te gast bij Brouwerij Van Steenberge, een familiebrouwerij die al sinds 1784 bestaat, maar die duidelijk klaar is voor brouwen2.0. Getuige daarvan een nieuw hypermodern brouwerijgedeelte met op de bovenverdieping de coole Bar Baptiste (check die luchter!). De bar werd, net als het nieuwe premium pilsbier Baptiste, genoemd naar de stichter van de brouwerij.

 

  • Links: de geschiedenis van brouwerij Van Steenberghe
  • Rechts: de mooie Bar Baptiste

Ter gelegenheid van de frisse wind die er waait, organiseerde de brouwerij samen met Sofie’s World een avond voor bloggers. En zo werd ik in een groep (van voornamelijk jonge vrouwen) door zaakvoerder Jef Versele rondgeleid tussen de blinkende nieuwe installaties. De man moest duidelijk nog wat wennen aan dit ongewone publiek. Hij vertelde in geuren en kleuren over elke stap in het brouwproces, als waren we echte kenners. Ik heb er eerlijk gezegd niet zoveel van onthouden, maar ik vond het wel zalig om hem bezig te horen met zoveel passie voor zijn vak!

IMG_2283

Next up: Sofie Vanrafelghem. In een vorig leven was zij een WWW (een witte wijn wijf – haar eigen woorden!), maar tijdens haar studententijd werd ze een bierliefhebber. De liefhebber van toen is ondertussen een echte kenner, die in 2016 voor de derde keer Belgische bierpersoonlijkheid van het jaar werd. Sofie is docente bierkennis, schrijft bierboeken en reist als bierconsultant de wereld rond. Met Sofie’s World wil ze haar passie voor de Belgische biercultuur overbrengen op de rest van de wereld en dan vooral ook op the ladies (de mannen zijn doorgaans wat gemakkelijker te overtuigen :-)).

Sofie’s enthousiasme als ze over bier praat, is aanstekelijk. We kregen allerlei tips & tricks voor een geslaagde beer- en foodpairing. En het leukste deel? We mochten de theorie meteen in de praktijk proeven. Chef Sander Jan Beirens zorgde voor een fenomenaal lekker en verfijnd menu dat perfect paste bij de verschillende bieren van de brouwerij. Mijn persoonlijke favoriet was de Piraat Triple Hop, die gepaird werd met Thaise smaken:

 

  • Links: Hoevekip/seroengdeng/kaffir/papadoum, gepaird met Piraat Triple Hop
  • Rechts: Lamsvlees/knolselder/butternut/asperge, gepaird met Gulden Draak

Ik onthoud vooral dat het met beer & food een beetje is zoals in de liefde: ofwel ga je voor gelijkgestemde zielen (bv. als aperitief een pint met daarbij een fris hapje van zure room, rode biet en forel) ofwel ga je voor opposites attract (bv. een stevige Gulden Draak met kokosrotsjes als dessert).

Andere nuttige tips voor een geslaagd beer & food huwelijk: start vanuit je gerecht en kies daarbij de passende bieren (niet andersom), bouw rustig op (zowel que smaak als qua alcoholpercentage), serveer wit en blond bier bij vis en donkere bieren bij vlees, kies nooit een bitter bier bij je dessert (eerder een fruitige triple, een fruitbier of een donker bier). En last but not least: go with the flow: respecteer de seizoenen en volg je gevoel.

HET INTERVIEW

sofie

Na de gezellige avond in de brouwerij kreeg ik nog de kans om Sofie te interviewen. Zoals gewoonlijk, liet ik de vragen aan het toeval over. Sofie trok ze willekeurig uit mijn weckpot vol briefjes. Al moet ik wel bekennen dat ik voor de eerste vraag het toeval een handje geholpen heb 🙂

Bier of wijn?

Bier! Nochtans ben ik opgegroeid in een gezin waarin alleen wijn gedronken werd. Ik heb het bier drinken dus pas later ontdekt. Soms zeggen mensen tegen mij: ‘Ben je dat bier nu nog niet beu?’. Maar neen, mijn voorkeur gaat absoluut uit naar bier. Al drink ik af en toe wel eens een glaasje wijn ook.

Er zijn 4 biersoorten waar ik vaak naar teruggrijp: oude geuze (een prachtig zuur bier dat drie jaar op hout gerijpt is), sterk hopbier, stout (een donker bier met gebrande mout) en ten slotte triple. Een triple is een bier dat bij bierliefhebbers zeer in trek is, maar wat bij de vakmensen soms wat onderschat wordt. Ik vind dat jammer, want er komt nogal wat bij kijken om een geslaagde triple te maken. Augustijn Grand Cru is één van mijn favorieten. De naam verwijst niet naar een triple, maar het is er wel een.

Zout, zuur, zoet of bitter?

In bier hou ik zowel van frisse zure toetsen als van een uitgesproken bitterheid. Ik ben geen overdreven zoetebek, maar ik houd wel van goed gemaakte patisserie.

Groenten of fruit?

Groenten. Ik eet graag slaatjes. Je kunt daar supercreatief mee zijn. Slaatjes met geitenkaas en verse vijgen of met chilivinaigrette behoren tot mijn favorieten.

In bier wil je liever geen groentesmaak. Wanneer een bier een koolgeur heeft, dan spreken we van een off flavour, een ongewenste smaak. Dat wijst erop dat er iets fout gelopen is in het productieproces.

Fruitigheid in bier wordt dan weer wel geapprecieerd. Die fruitigheid komt van de gist. Een Augustijn bijvoorbeeld heeft een typische toets van peer. En je moet eens goed aan een Westmalle ruiken. De eerste geur die je onderscheidt, is die van rijpe banaan.

Is er iets wat je niet in huis haalt, omdat je het niet kunt laten om ervan te snoepen?

Ik heb een zwak voor lekkere patisserie. We zijn vorig jaar verhuisd en ik weet ondertussen al waar mijn favoriete adresjes zijn voor goed gebak. Ik bak ook zelf graag, al heb ik er niet altijd de tijd voor.

Welke koks inspireren jou?

Ik ben zelf beginnen te koken toen ik op kot zat. Ik heb toen heel wat kookboeken gekocht. De kookboeken die ik gehouden heb en die ik nog af en toe gebruik, zijn die van Nigella Lawson. Er zijn gerechten van mijn kotjaren die ik nog blijf maken.

Een kok die mij inspireert op het vlak van beer & food, is Gareth Oliver, een Amerikaanse kok, brouwer en tv-persoonlijkheid. Hij heeft prachtige boeken geschreven over bier en foodpairing. Het is echt een krak in zijn vak.

sofie4

Was koken en eten belangrijk in het gezin waarin je opgroeide?

Het was mega-belangrijk. Ik moest als kind niet zeggen: ‘Dat lust ik niet.’ Van jongs af aan moest ik van alles een klein beetje proeven. Neem nu oesters. Wanneer mijn ouders ze aten, moest ik telkens één oester mee eten. Van mijn 6 tot mijn 12 jaar heb ik het bij één oester gehouden. Pas op mijn twaalfde heb ik mijn tweede oester bij gevraagd 🙂

Als we vroeger met het gezin op reis gingen, dan gingen we vaak producenten bezoeken: zoutmijnen, oesterkwekerijken, honingboeren, olijfgaarden. Soms reden we zelfs een uur om, als we wisten dat er ergens een speciale kaaswinkel was. Mama’s voorraadkast stond dan ook altijd vol met producten van verschillende reizen.

Is reizen voor jou nog steeds verbonden met koken en eten?

Als ik op reis ga, dan speelt het culinaire nog altijd een belangrijke rol. Ik probeer ervoor te zorgen dat de reis niet volledig in het teken van bier staat, maar we zijn er toch altijd bewust of onbewust mee bezig. We gingen eens kamperen op een verlaten plek aan een meer en bij de receptie van de camping vertelden ze ons dat een van de kleinste brouwerijen van Europa in de buurt gevestigd was. We gingen erheen en het werd een superervaring. Bier brengt me soms op onverwachte plekken.

Ik reis ook vaak voor mijn job. Met Sofie’s World begeleiden we horecazaken en supermarkten wereldwijd. Nu voornamelijk in India, Dubai, Portugal, Oostenrijk en onze buurlanden. Ik combineer een werkbezoek dan wel eens met een vakantie. Mijn hobby, mijn passie en mijn werk, het vloeit allemaal in elkaar.

Wat is jouw culinaire hel?

Een doorbakken steak! Of een bord dat met te veel balsamico-crème is afgewerkt. Echt jaren ’90 is dat. Ik snap dat niet goed.

Als biersommelier begrijp ik dat we in België nog een hele weg af te leggen hebben en dat veel restaurants moeite doen, maar als ik bij het aperitief vraag om een biersuggestie en men kan mij niet één bier aanraden, dat vind ik echt niet kunnen voor een bierland.

Wat maak je zelf klaar als je een etentje geeft voor vrienden of familie?

Ik maak graag hapjes klaar en ik ben grote fan van foodsharing. Allemaal samen rond de tafel, eten delen en er samen van genieten. Een zelfgemaakte humus, mezze, Libanese hapjes, … daar houd ik wel van. Ik zet daar dan een champagne-emmer bij met enkele bieren die bij het eten passen, in 75 cl flessen. Iedereen bedient zich en kiest het bier dat hij lekker vindt. Die formule pas ik nu vaak toe.

 

arnold

Voor wie zich nog verder in de wereld van het bier (Sofie’s World dus) wil verdiepen, ligt sinds 1 juni het gloednieuwe magazine Arnold in de krantenwinkel, genoemd naar de patroonheilige van de bierbrouwers. Arnold is geen vakblad voor bierkenners, maar een strak vormgegeven magazine voor het brede publiek (met o.a. fotografie, bespreking van trendy hotspots, recepten met bier en verhalen van brouwers). Een beetje zoals de Bahamontes, maar dan in het teken van bier in plaats van wielrennen. Heb ik nu net de ultieme vaderdag-cadeau-tip(s) gegeven?

 

 

 

 

 

 

 

2 antwoorden »

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: