Spring naar inhoud

Sun’s out, BBQ-time!

Een verlengd weekend en zomerse temperaturen. Meer heeft Joske niet nodig om zijn BBQ van stal te halen. En zo geschiedde. We grillden (hoe schrijf je dat eigenlijk?) dit weekend twee keer met good people. Op donderdag met zes vrienden en evenveel kroost (leve het zwembad en het springkasteeltje) en een cote-à-l’os van 1,5 kg als pièce de résistance.

Op zaterdag was het gezelschap kleiner en gingen we voor een beer can chicken. Een kip gegaard op een blik bier… nu ik het lees, klinkt het wel wat marginaal, maar het is echt heel lekker. Het bier, dat verdampt in de buik van de kip, zorgt voor een lekkere smaak en houdt het vlees sappig. Je hebt wel een barbecue met deksel nodig, zodat de kip goed kan garen.

Als bijgerechten koos ik voor een mix van rauwe ‘klassiekers’ (sla, tomaat, komkommer), een minder klassieke aardappelsalade en mijn ondertussen ‘wereldberoemde’ (ahum) bulgursalade met gegrilde groenten. Voor wie het filmpje nog niet gezien heeft, klik hier!

Meewerken aan die Colruyt-video was trouwens een heel leuke ervaring. Best wel intensief ook. Mijn bewondering voor Jeroen Meus (die naar het schijnt 5 afleveringen van Dagelijkse Kost per dag opneemt) is alleen maar gegroeid. R-E-S-P-E-C-T!

KRIELTJES MET KAPPERTJES EN RODE UI

IMG_4445

Aardappelsalade smaakt altijd, bij klein en groot. Meestal maak ik ze met een gekookt eitje en wat peterselie. Deze variant is snel klaar en smaakt lekker fris! Wie niet graag yoghurt gebruikt, kan wat meer mayonaise toevoegen.

NODIG

 • 1 kg krieltjes (bij voorkeur primeur)
 • 2 eetlepels kappertjes
 • 1 rode ajuin, fijngesnipperd
 • 1,5 eetlepel mayonaise
 • 1,5 eetlepel yoghurt (ongesuikerd)

BEREIDING

 • Kook of stoom de krieltjes beetgaar in de schil.
 • Laat de krieltjes wat afkoelen en snijd ze in kleinere stukken.
 • Meng alle ingrediënten.
 • Plaats in de koelkast tot het moment van serveren.

GEGRILDE VENKEL, KERSTOMAAT, RODE UI

IMG_4429

Dit gerecht is gebaseerd op een recept van Pascale Naessens. Ik voegde enkel de rode ajuin toe, voor nog wat extra kleur (en smaak). Het handige is dat je de schotel al een paar uur op voorhand kunt klaarmaken. Je mag hem gerust op kamertemperatuur bewaren tot je hem serveert.

NODIG

 • 1 venkel
 • 1 rode ui
 • een 1O-tal kerstomaatjes
 • olijfolie
 • peper, zout, tijm

BEREIDING

 • Snijd het ‘kontje’ en de groene takje van de venkel.
 • Leg de venkel plat en halveer hem.
 • Maak de laagjes venkel los van elkaar.
 • Halveer de kerstomaten.
 • Halveer de ajuin en snij hem in dikke plakken.
 • Schik alle groeten mooi in de ovenschotel.
 • Voeg ook de groene takjes van de venkel toe.
 • Besprenkel royaal met olijfolie.
 • Kruid met peper, zout (fleur de sel) en wat tijm.
 • Plaats 20 min in een voorverwarmde oven van 200°C.

APERO-DIP: PESTO VAN RADIJS

Als we vroeger radijsjes aten, dan gaf ik het loof altijd aan ons konijntje Sliese, die er verzot op was. Nu we geen konijn meer hebben, vind ik het zo een zonde om de blaadjes in de compostbak te gooien. Ik had eens gelezen dat je daar pesto van kunt maken. Het proberen waard, niet?

Ik nam het pesto-recept met basilicum van Jeroen Meus en verving de basilicum door radijsblaadjes. Toegegeven, ik was zelf heel benieuwd naar het resultaat. Tot mijn verbazing proef je het verschil amper! Echt waar! Deze #nowaste pesto zal in de zomer dus nog vaak op het menu staan (zoals: telkens we radijsjes eten…). Gebruik wel enkel verse blaadjes en liefst onbespoten (bio of uit eigen tuin).

RECEPT

Voor de pesto mix je:

 • 60 g radijsblaadjes (of basilicumbaadjes)
 • 60 g pijnboompitten
 • 80 g Parmezaanse kaas
 • 1 teentje look
 • 1 dl olijfolie

Breng de pesto op smaak met het sap van ½ citroen en wat peper/zout.

ALCOHOLVRIJ APERITIEF: CRODINO-TONIC

IMG_4126

Ik ontdekte dit weekend ook een lekker alcoholvrij aperitief: Crodino met tonic. Iemand raadde het aan na het zien van mijn foto op Instagram en ik kan het beamen. De crodino-tonic smaakt natuurlijk niet hetzelfde als een echte gin-tonic, maar is wel ideaal om eens af te wisselen (na een paar glaasjes cava bijvoorbeeld) of voor als er een zwangere vrouw in het gezelschap is. Door de Crodino te mixen met tonic heb je ook wat meer volume, want een flesje bevat maar 10 cl. Schol!

Ter compensatie van al dat BBQ’en, zijn we dit weekend ook eens gaan fietsen. Met twee blije meisjes achterop 🙂

IMG_4483

Het bulgurslaatje smaakt minstens even lekker the day after, met feta bijvoorbeeld:

IMG_4492

2 antwoorden »

 1. Pingback: Crazy summer vibes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: