Spring naar inhoud

Gentse hotspots & pasta Joske

Een verhuis naar Melle, een werkplek buiten Gent centrum en de komst van twee kleine meisjes. Dat vat zowat samen hoe het komt dat mijn lievelingsstad sneller lijkt te veranderen dan ik kan volgen. Gaan winkelen werd meer en meer online shoppen en ook de restaurantbezoekjes namen serieus in aantal af. Als ik dan toch nog eens in het centrum rondloop (meestal met een buggy voor mij uit), dan is het van: Ah, hier is iets nieuws en Oh, daar moeten we eens gaan eten. Mijn to do-lijstje blijft maar groeien. Maar sinds vorige week kan ik gelukkig een paar vinkjes zetten. Vreugdedansje!

Stefanie Baert van Foodlove vroeg of ik proefkonijn wou zijn op haar allereerste healthy hotspot walk. Tzalwelzijn! Ik mocht zowaar op privé-onderhoud bij een 10-tal Gentse zaken, waar ik bediend werd met proevertjes en een verhaal. Hieronder mijn vijf favoriete adresjes.

Madam Bakster (Brabantdam 142)

IMG_2623

Bij madam Bakster kun je guiltfree genieten van zoetigheden zonder room, eieren, bloem of geraffineerde suikers. Ik geef toe, mijn eerste reflex was ook Kan dat wel lekker zijn? Het antwoord is: Ja! Ik proefde er een stukje Camille (citroen avocadotaart) en een stukje Daisy (banaan kokostaart). De taartjes van madam Bakster zien er niet alleen prachtig uit, ze krijgen ook een coole naam. Meneer Bakster is de barista van dienst. En hij maakt ook overheerlijke hazelnootmelk, een job waar hij maar liefst 3 uur per dag mee bezig is. Als hier geen gepassioneerde mensen aan het werk zijn!

O’yo bar (Brabantdam 82)

Bij O’yo bar draait alles rond gefermenteerde producten, want die zijn good for your guts. De hoofdrol is weggelegd voor yoghurt. Die kan je sweet eten (met vers fruit, noten, zaden) of savoury (in de vorm van yoghurtdips geserveerd met zuurdesembrood of in een salade). Ik was meteen fan van de wortel- en de bietdip waarvan wij een proevertje kregen. Er staan ook gefermenteerde drankjes op het menu (ook hier gebrouwen door mister O’yo, zo werd mij verteld): kombucha en waterkefir. Ik ben zelf geen kenner, maar Stefanie verzekerde mij dat je ze nergens zo lekker kunt drinken. En voor wie het nog niet wist: fermenteren is hot & happening. Zelfs de KVLV heeft er begin dit jaar een kookboek aan gewijd: Ferme groenten (dat ik trouwens nog niet heb, hint hint…).

BeO Versbar (Heilige Geeststraat)

De BEO versmarkt en versbar liggen wat verscholen in het hart van de stad. De versmarkt had ik al eens eerder bezocht. Je vindt er biologische producten (vooral groenten en fruit, maar ook kaas, vlees, brood, noten, …) die recht van bij de bioboer komen. Daardoor valt de prijs ook goed mee. Zo kocht ik er tijdens de wandeling een 6-tal grote portobello’s voor 2 euro.

De versbar is een gezellige plek, met een prachtige glazen koepel, waar je sapjes, shotjes en snacks kunt bestellen van producten uit de versmarkt. Zo krijgen ook gekneusde of misvormde groenten en fruit nog een nuttige bestemming. No waste is hier het motto. Ik wilde er mijn middagdipje bestrijden met een cappuccino, maar de versbarman wist mij te overtuigen om een gembershotje te nemen. Stefanie ging voor de XXX versie en ik (de beginneling) speelde op veilig met de ‘gewone’ versie. Hahaha not!!! Naar het schijnt was mijn gezicht het filmen waard. Wakker was ik in elk geval direct!

Plus+ en Gust (Ajuinlei 14 en Annonciadenstraat 4)

Plus+ en Gust zijn twee adresjes van de hotspot walk die ik wel al kende. Bij Gust ging ik ontbijten toen ik Fran interviewde en bij Plus+ at ik een lekker winters slaatje tijdens het interview met Helena van Wonky. Het was fijn om deze keer ook de gepassioneerde vrouwen achter de toog te leren kennen. Bij Plus+ werd deze week (helaas net na ons bezoekje) de winterse lunchkaart vervangen door een zomerse versie met een rainbow bowl en een sushi bowl op het menu. Dat moet ik nog eens gaan uitproberen!

Jonge ondernemers

Wat me tijdens de wandeling opviel, was hoe jong alle uitbaters waren (allemaal jonger dan ikzelf!). Ook Stefanie zelf is een jonge onderneemster. Twee jaar geleden richtte ze Foodlove op en sindsdien geeft ze kookworkshops (ook privé of als teambuilding) en doet ze foodstyling voor magazines. Hoe cool is dat! En binnenkort komt daar dus nog de healthy hotspot walk bij. Bedankt, Stefanie, om mij in te huren als kritisch proefkonijn en om mijn to do in Gent-lijstje al wat korter te maken 🙂

RECEPT: Pasta met mascarpone, groenten en pancetta

Deze pasta dateert uit de tijd dat Joske en ik nog zorgeloos en kinderloos student in Gent waren. Joske maakte het gerecht voor mij klaar op zijn kot. Het viel zodanig in de smaak dat het sindsdien nog af en toe op het menu staat.

Toen Spar mij onlangs om een Italiaans gerechtje vroeg voor het Kook magazine, koos ik voor deze pasta. Om er een chiquere toets aan te geven verving ik de gekookte ham uit het originele recept door krokant gebakken pancetta. Aan jou de keuze. Beide varianten zijn lekker!

Bekijk de pagina uit Kook.

IMG_1878

NODIG (4 personen)

 • 2 grote wortelen
 • 1 courgette
 • 1 bakje champignons (250g)
 • 1 grote sjalot
 • 1 teentje look
 • verse tijm
 • 500 g pasta (farfalle)
 • 250 g mascarpone
 • 100 g pancetta
 • Parmezaanse kaas (naar wens)

BEREIDING

 • Snipper de ajuin en de look fijn en snij de groenten in kleine blokjes.
 • Stoof de uit en de look glazig in wat olijfolie.
 • Voeg de overige groenten toe.
 • Kruid met tijm, peper en zout.
 • Stoof de groenten even aan.
 • Voeg een klein scheutje water en een half bouillonblokje toe.
 • Doe het deksel op de pot en laat de groenten op een zacht vuur verder garen.
 • Als de groenten beetgaar zijn, voeg de mascarpone toe en roer om.
 • Proef en kruid naar smaak bij met peper, zout en tijm.
 • Plaats de pancetta 5 min. op een rooster in de oven (voorverwarmd 180°C) tot hij krokant gebakken is. Laat afkoelen.
 • Kook de pasta al dente.
 • Serveer de paste met de saus, verkruimelde pancetta en geraspte Parmezaanse kaas.

Voor een lichtere versie kun je de mascarpone voor de helft of volledig vervangen door lightroom. Als je de versie met gekookte ham maakt, dan voeg je die op het einde toe aan de saus (in fijne stukjes gesneden).

2 antwoorden »

 1. Dag Evelien. Ik heb gisteren veel rond gesnuffeld op je blog. Tof, inspirerend, uitdagend, mooi. Heb vanavond omdat ik de hele dag op school werkte, pasta Josje gemaakt. De twee Jeffen vonden er iets te weinig vlees bij. Naast de pancetta had ik ook wat van het everzwijn gedroogd in de oven: lekker! Ze vonden het allen lekker. Wortelen, sjalotjes , tijm en courgette uit eigen tuin. Dat maakt het des te prettiger. Ik ga zeker nog wat van je gerechten koken. Je teksten zijn een plezier om te lezen. Ik ben alvast fan!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: