Spring naar inhoud

Good people: Helena Gheeraert (Wonky)

Wereldwijd wordt 1/3 van al het voedsel verspild. 1/3! Groenten en fruit zijn daarbij de koplopers. Bijna de helft van wat er geteeld wordt, komt niet op ons bord terecht, maar gaat verloren door klimaatschommelingen of tijdens het transport. En dan zijn er nog groenten die eigenlijk perfect eetbaar zijn, maar die we weggooien omdat ze maar deels gebruikt worden (denk aan tomatenpoepkes, broccolistronken, basilicumsteeltjes) of omdat ze niet voldoen aan het schoonheidsideaal. Misvormde groenten, zeg maar, of in het Engels: Wonky food.

16443060_10154589198896144_2068370966_o

Wonky is een initiatief van Helena Gheeraert, een jonge Gentse onderneemster die bruist van de ideeën en ambitie. De ambitie om Wonky bekend te maken in heel Vlaanderen (en wie weet daarbuiten), maar ook en vooral om mensen bewust te maken van voedselverspilling. Het idee om groenten te ‘redden’ ontstond toen Helena artikelen las over voedselverspilling en merkte dat er in het buitenland al heel wat initiatieven zijn.

Helena verwerkt de ‘geredde’ groenten in de eerste plaats in dips, omdat het een product is dat ze zelf graag eet en omdat het een gemakkelijke manier is om iets lekkers te maken van groenten(stukjes) die anders verspild worden. Ondertussen onderzoekt ze de mogelijkheden om ook andere Wonky producten op de markt te brengen, zoals gepekelde groenten, groenteburgers, sapjes of groentechips.

15800433_928244057305936_8613569693463437549_o

Ik ontmoette Helena voor het eerst begin december op het lanceringsevent van Wonky bij Romain Roquette. Het was een gezellige avond in het gezelschap van enkele fijne collega-foodbloggers. We werden verwend met bubbels en hapjes met Wonky dips in de hoofdrol. De paprikadip en de worteldip werden uitvoerig geproefd en goedgekeurd. (Net als het zelfgebakken zuurdesembrood van Helena’s papa, dat hier zeker ook een pluim verdient!).

Een maand later spraken Helena en ik opnieuw af voor een interview in Moor & Moor in Gent. Je kunt er heerlijke koffie drinken én het is één van de 18 verkooppunten (www.wonkyfood.be/verkooppunten) waar de Wonky dips verdeeld worden. Helaas pindakaas, het was – die dag inventarisdag… Maar geen nood, Helena wist meteen aan ander goed adresje in de buurt: Plus+.

GOOD PLACE: Plus+, Ajuinlei 14 Gent

thumb_img_0852_1024 thumb_img_0853_1024

Plus+ beschrijft zichzelf als de groene hotspot in Gent voor smakelijke salades, koudgeperste sapjes, ontbijt bowls, raw food desserts & meer. Zo’n omschrijving roept bij mij het beeld op van een hippe, smaakvol ingerichte plek (dat is het ook) waar je lekker en gezond kunt eten (check!), maar waar de porties nogal klein zijn en de prijzen niet zo democratisch. Dat laatste bleek niet te kloppen.

Plus+ heeft mij aangenaam verrast. Ik koos voor de salade van veldsla, gierst, feta en gegrilde groenten (pompoen, spruitjes, prei) met een dressing op basis van peterselie, harissa en limoen. De portie die ik kreeg was ruim voldoende (ik moest echt mijn best doen om de salade op te krijgen) en ik vond het gerecht prijs/kwaliteit dik ok. 13,5 euro is niet overdreven voor een smaakvolle, originele salade vol biologische groenten. Spruitjes en prei zijn groenten die ik zelf altijd vrij traditioneel bereid en al zeker niet koud in een salade. Ten onrechte, zo blijkt!

thumb_img_0850_1024

Helena had ’s middags nog een andere afspraak en at niet mee, maar wist mij wel te vertellen dat ook de superfood salad (met boerenkool, quinoa, gestoomde broccoli, gegrilde rode biet, avocado, pompoendip, pompoenpitten en granaatappelpitten) een aanrader is.

Wie zijn smaak niet vindt tussen de voorgestelde salades, kan er ook zelf eentje samenstellen voor 10 euro. Je kiest dan een slasoort, een graan/zaad/peul, 3 groenten, 2 toppings (verse kruiden of pitten) en een dressing. Voor een paar euro’s meer kun je die nog aanvullen met een ‘extra’ zoals advocado, feta, biokip of gerookte forel.

Alles wat Plus+ serveert is biologisch, seizoensgebonden en vrij van bewaarmiddelen. Aangezien Wonky nog niet 100% vrij van bewaarmiddelen is, staan de dips nog niet op het menu, maar daar hoopt Helena op termijn verandering in te brengen. Samen met de producent van haar dips onderzoekt ze nieuwe procedés om in de toekomst dips zonder bewaarmiddelen op de markt te kunnen brengen.

INTERVIEW

thumb_img_0851_1024

Zoet, zuur, zout of bitter?

Dan kies ik voor zout, maar niet té zout. Ik hou vooral van hartige dingen, zoals de Wonky Dips 🙂 In drankjes ben ik dan weer fan van bitter.

Bier of wijn?

Moeilijk. Het hangt af van het moment. Als ik moet kiezen, dan ga ik voor wijn. Ik hou vooral van rode wijn. Maar een lekker biertje kan mij op sommige momenten ook smaken, het hangt echt van de context af.

Koffie of thee?

Koffie. Ik drink ook graag thee, maar koffie is toch mijn favoriet en dan vooral latte en cappuccino.

Wat maak je klaar voor vrienden of familie?

Ik grijp vaak terug naar eenpansgerechten zoals stoofpotjes of een ovenschotel. Ik eet dat zelf heel graag, dat is comfort food voor mij. Zoiets is ook gemakkelijk klaar te maken voor een grote groep én het is gezellig. Ik ben verzot op Thaise curry en op chili con carne.

Welke koks inspireren jou?

Ik heb vooral kookboeken van Ottolenghi, omdat ik hou van de speciale toets die hij aan de gerechten geeft en omdat ik verzot ben op de smaken uit het Midden-Oosten (tahin, koriander, …). Het nieuwe boek van Sergio Herman, Simple Food, is ook heel tof. De gerechten zijn simpel, maar het is geen boerenkost. Het zijn speciale, lekkere dingen, die gemakkelijk klaar te maken zijn.

Welk keukeninstrument is voor jou onmisbaar?

Eén instrument kiezen is moeilijk. Mag ik er een paar kiezen? Ten eerste mijn lookpers. Ik vind look in eten superlekker. En ik hak die niet graag fijn met een mes. Dus om mij het gepruts te besparen: een lookpers. Een broodmes is ook onmisbaar. Wij snijden altijd zelf ons brood, want dan blijft het veel langer vers. En mijn blender kan ik ook niet missen. Ik gebruik hem bijvoorbeeld om nieuwe dips uit te testen.

schermafbeelding-2017-01-30-om-15-31-33

Is reizen voor jou verbonden met eten of koken?

Reizen is voor mij zeker verbonden met eten. Ik proef heel graag andere keukens. Vorig jaar ben ik met mijn vriend naar China geweest. Dat was een hele ervaring. Ik zeg niet dat het mijn favoriete keuken is, maar het was wel leuk om ze te ontdekken. Op een bepaald moment was het eten zo pikant dat we allebei bleek zagen en begonnen te zweten. Onze mond stond echt in brand! Naar Laos en Cambodja zijn we ook al geweest. Ik hou wel van de Aziatische keuken.

Mijn favoriete keuken is de Marokkaanse. Met mijn ouders en zussen zijn we naar het Andesgebergte geweest. We logeerden in tenten en er waren sherpa’s die voor ons kookten. Die gebruikten enkel een klein gasvuurtje, maar wat die daarop konden klaarmaken! Dat was zalig, wat een ervaring!

Was koken en eten belangrijk in het gezin waarin je opgroeide?

Ja, superbelangrijk. Er was geen enkele dag waarop we niet samen aan tafel zaten. Ontbijten deden wij altijd samen met het gezin en ook ’s avonds zaten we samen aan tafel. Wij aten nooit voor de televisie.

Mijn papa is een echte hobbykok. Hij kookt en experimenteert graag in de keuken. Ik heb als kind dus al veel dingen leren eten. In de week kookte mam  en in het weekend stond papa in de keuken. Hij test echt vanalles uit: brood bakken, bier en porto brouwen, groenten pekelen, tomatensaus steriliseren, ketchup maken, worsten draaien, enzovoort. Hij inspireert mij zeker. Dankzij het gezin waarin ik opgroeide eet ik heel graag.

Mijn ouders hebben ook een grote moestuin. Wij aten thuis dus verse seizoensgebonden groenten. Ik vind het belangrijk om volgens het seizoen te eten, van het eigen land.

16443224_10154589196891144_967288664_n

(Copyright foto: Sarah Van Looy voor Charlie Magazine)

Is er een zelfbedacht gerecht waar je fier op bent?

Ik ben iemand die meestal recepten volgt, ik improviseer niet veel in de keuken. Voor de lancering van Wonky heb ik wel zelf een hapje bedacht. Zuurdesembrood met worteldip, geitenkaas, pijnboompitjes en rucola. Het is niet ingewikkeld, maar het is een lekkere combinatie van smaken. Mensen maken die nu thuis ook. Dat is wel leuk.

 

schermafbeelding-2017-01-30-om-15-45-54

Hoe moet jouw laatste avondmaal eruitzien?

Supergezellig. Met veel kaarsen, op schapenvellekes. Als ik groot mag gaan, dan nodig ik al mijn familie en vrienden uit en anders gewoon mijn ouders, mijn zussen en mijn vriend. We eten comfort food: lekker warm eten, dat je met een lepel kunt opscheppen. Simpel eten. Chili con carne met zure room, bijvoorbeeld. En we aperitieven met Wonky dips, uiteraard 🙂

GOOD FOOD: Courgettestaafjes met Wonky dips

16426633_10154589212996144_1825258468_n schermafbeelding-2017-01-30-om-15-40-56

(Copyright foto: Sarah Van Looy voor Charlie Magazine)

NODIG

 • 1 courgette
 • 2 eieren
 • bloem
 • paneermeel
 • peper & zout
 • Wonky dip

BEREIDING

 • Snij de courgette doormidden en verwijder de zaadlijsten.
 • Snij de courgette in reepjes van ongeveer 1 cm dik en 10 cm lang.
 • Haal de reepjes achtereenvolgens door een kommetje met bloem, met ei en  met paneermeel.
 • Plaats op een bakplaat met bakpapier en kruid met peper en zout.
 • Bak ongeveer 20 min in de oven op 180°C (tot ze goudbruin en krokant zijn).
 • Serveer met de Wonky paprika- en/of worteldip!

7 antwoorden »

 1. Evelien,
  Alweer vlot geschreven
  Ik zou zo in dat restaurant een slaatje gaan eten.
  Ik kijk al uit naar het recept met de kip en de bonen. Dat wil ik ook eens proberen.
  Tot morgen
  Ma

  Get Outlook for iOS

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: