Spring naar inhoud

Bloemkoolcouscous & Thaise soep

Vorige week was het nog kerstvakantie. De eerste week stond bij ons, zoals bij de meeste mensen, volledig in het teken van eetfestijnen en van quality time met de meisjes. De tweede week ging Joske enkele dagen werken en bracht ik Julie en Olivia samen naar de crèche. Op eigen verzoek van Julie, die er de tijd van haar leven had en al vraagt wanneer ze nog eens terug mag. Dat betekent dat ik vier volledige dagen voor mezelf had. Me-time ten top! Een absolute luxe als mama.

Van de 1001 dingen die ik gepland had, heb ik er maar een paar gerealiseerd, maar ik ga zeker niet klagen. Ik ging een dagje naar Gent, waar ik Helena van Wonky interviewde (binnenkort op de blog), heerlijk en gezond lunchte in Plus+ en ook nog wat ging shoppen. Het was niet voor niets de eerste soldendag (les excuses sont faites pour s’en servir…). Ik deed die dagen ook een paar ‘nuttige’ dingen waar ik anders nooit toe kom: kasten uitkuisen, papieren klasseren, gsm-foto’s op de computer zetten (my god, ik moet echt minder foto’s gaan nemen).

Dagje Gent samengevat : interview en lunch in Plus,
nieuwe bril kopen, nieuwe muts en sjaal voor Julie

Op vrijdag zat ik rustig een koffie te drinken en wat naar buiten te staren. Toen ik de vogeltjes in onze tuin bezig zag, kreeg ik plots inspiratie voor een gedicht. Zomaar, spontaan. Ik denk dat het van mijn pubertijd geleden is dat ik een gedicht schreef (en die wil je echt niet lezen), maar plots was het daar.

img_0491

Ik heb vandaag gekeken naar de vogels in mijn tuin
Ik had daar tijd voor
Eerst een pimpelmees en dan een roodborstje
Veel verder reikt mijn vogelkennis niet

Ik heb vandaag koffie gedronken
Twee koffie’s
Op mijn gemak
In mijn pyiama
Tot de middag

Ik heb vandaag mijn mailbox geleegd
En mijn administratie geregeld
Ik had daar tijd voor
Ik heb daar anders nooit tijd voor
Correctie: ik stel dat altijd uit

Ik ga straks naar de post
Met mijn veel te late kerstkaarten
Te voet
Op mijn gemak
Ik moet bewegen
Ik wil frisse lucht

Ik ga daarna een dutje doen
In de zetel
Dat hoop ik toch
Want de nacht was kort
En de dochter klaarwakker

Ik ga vanavond naar Antwerpen
Ladies night
We gaan ons amuseren
En niet te veel over de kindjes babbelen
En geen foto’s tonen op onze gsm
Jawel, dat gaan we wel doen
En dansen op Clouseau
Yes!

Ik ga vannacht goed slapen
En mijn dochters ook
De oudste fier
Nacht 4 zonder tuutje!
De kleinste uitgeteld
Ik leef op hoop.

Ik ga ze missen
De zee van tijd
Als we straks weer geroutineerd moeten zijn
Maar nu nog even genieten
Koffie nummer 3?

img_0116

Een tijd geleden kreeg ik het kookboek Healty & Tasty opgestuurd (één van de voordelen van foodblogger zijn J). En aangezien ik 2017 ben ingezet met het goeie voornemen om de betere versie van mezelf te worden (zie mijn vorige blogbericht), was het een welgekomen geschenk. Ik heb ondertussen al enkele gerechtjes uit het boek klaargemaakt en goedgekeurd.

Het boek is dat niet enkel een praktisch kookboek, maar bevat ook veel weetjes. Bij elk gerecht leggen de auteurs (twee voedings- en gezondheidsconsulentes) uit waarom één of meerdere ingrediënten uit het gerecht gezond zijn. Bijvoorbeeld: Paksoi verhoogt de weerstand, paddenstoelen zijn ontstekingsremmend, sojasaus is een gezonde tegenhanger voor het klassieke bouillonblokje, … Je moet natuurlijk niet zo naïef zijn om te denken dat je van de griep zult genezen door veel Paksoi en paddenstoelen te eten, maar het boek geeft je wel een idee waarom veel groeten en fruit eten goed is voor je gezondheid. Iets wat we allemaal wel weten, maar dan wat meer wetenschappelijk onderbouwd.

img_0236

Thaïse kokossoep

Aangezien ik alle ingrediënten voor dit soepje in huis had, behalve de Paksoi, heb ik die vervangen door de andijvie die ik in mijn frigo had liggen. Een ander goed alternatief lijkt me om savooikool te gebruiken. Aangezien kokosmelk vrij veel vet bevat, gebruikt ik maar 250 ml ipv 400 ml. Aan jou de keuze…

NODIG

 • 1 grote ui, fijngehakt
 • 2 handvol fijngesneden Paksoi (of andijvie of savooikool)
 • 2 el sesamolie
 • 1 el geraspte gember
 • 1 el geraspte look
 • 1 à 2 el groene currypaste (naar wens)
 • 1 l groentebouillon
 • 400 ml kokosmelk (250 ml volstaat ook)
 • enkele blaadjes koriander

BEREIDING

 • Verhit de sesamolie in een grote pot en voeg gember, look en uit toe.
 • Laat 4 minuten stoven.
 • Doe de groene currypaste erbij en laat nog even mee stoven.
 • Voeg de groentebouillon en de kokosmelk toe en laat 5 min koken.
 • Roer de Paksoi (of andijvie of savooikool) eronder en laat nog 2 min koken.
 • Breng op smaak.
 • Serveer met een blaadje koriander.

img_0482

Bloemkoolcouscous

Hieronder geef ik het originele recept uit het boek. Ik voegde zelf aan de dressing een beetje limoensap toe en enkele druppels sesamolie. Als je geen rijstazijn of mirin in huis hebt, kun je ook gewone azijn gebruiken en wat honing of agavesiroop. Als ik een dressing maak, dan proef ik die altijd voor ik ze toevoeg aan het gerecht en pas ik aan tot de smaal goed zit (meer zoet, meer zuur, meer zout, …).

NODIG

 • 3 el sesamzaadjes
 • ½ rode puntpaprika (of een gewone rode paprika), fijngesneden
 • 2 lente-uitjes, fijngesneden
 • 2 el peterselie, fijngehakt
 • 2 el dille of kervel, fijngehakt (ik gebruikte dille)
 • 75 g rozijnen (enkele minuten geweekt in lauw water)
 • 300 g bloemkool

Voor de dressing

 • 1 el sojasaus
 • ½ el rijstazijn
 • 1 el mirin
 • 2 el olijfolie
 • 1 tl geraspte gember
 • peper en zout

BEREIDING

 • Spoel de sesamzaadjes onder stromend water en laat ze even opdrogen.
 • Rooster ze zonder vetstof in een pan tot ze springen.
 • Hak de bloemkool met een keukenmachine fijn tot de grootte van couscous.
 • Meng de bloemkool met de paprika, de verse kruiden en de rozijnen.
 • Meng alle ingrediënten voor de dressing samen.
 • Schenk de dressing over de salade en serveer.

3 antwoorden »

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: