Spring naar inhoud

Cheesecake met een lijstje

Wouter Deprez schreef een paar dagen geleden voor De Standaard een geestige column ‘Lijstje 2017’ waarin hij zijn voornemens voor het nieuwe jaar mededeelt. Je vindt de column nog terug op zijn Facebookpagina (bericht van 2 januari). Het inspireerde mij tot mijn eigen versie.

schermafbeelding-2017-01-04-om-14-41-34

Lijstje 2017

Ik zal in 2017 de gezondere en fittere versie van mezelf worden. Ik zal vaker naar de fitness gaan en elke week verse soep maken. Ik zal af en toe naar het werk fietsen (als het niet regent en als ik de meisjes niet moet voeren). Ik zal tijdens mijn middagpauze gaan wandelen (of misschien zelfs lopen?) in het park. Een keertje per week.

Ik zal in 2017 minder vlees eten, maar beter en minder verpakt. Ik zal Beedrop beginnen te gebruiken (online bestellen bij lokale handelaars). Ik zal meedoen aan Dagen Zonder Vlees en aan het nieuwe initiatief Dagen Zonder Alcohol (dat eigenlijk Tournée Minérale heet). Geen alcohol in februari. Behalve tijdens onze driedaagse in Rome. Ik zal de Italiaanse wijn daar niet de schuld van geven.

Ik zal in 2017 berichten over het klimaat durven te lezen. Ik zal moeite doen om elke dag aandachtig naar het nieuws te kijken. Ook al maakt het mij triestig en pruts ik liever op mijn iPhone. Ik zal minder met mijn iPhone bezig zijn. Of toch als mijn dochters in de buurt zijn. Ook zal ik rustig blijven als mijn dochters ‘het uithangen’. Of toch rustiger. Ik zal ze even hard knuffelen, kussen, verwennen, verzorgen en kietelen als in 2016. Want ze zien er best gelukkig uit.

Ik zal in 2017 proberen om elke week een blogbericht te schrijven. En als het maar om de twee weken is, dan zal ik daar niet gefrustreerd over zijn. Ik zal mijn culinaire horizonten verruimen (de Oosterse keuken, groentenspreads, koken met granen en wie weet zelfs eens brood bakken). Ik zal meer dessertjes posten op de blog (zonder er daarom meer te eten), te beginnen met het recept voor de meest fantastische en eenvoudige New York cheesecake!

Ik zal in 2017 mijn orchideeën op tijd water geven en mijn buxusbollen op tijd snoeien. En op tijd aan mijn kerstkaart beginnen. Ik zal minder to do-lijstjes maken in mijn hoofd. (Ik zal ze opschrijven en glimlachen bij elk vinkje dat ik zet.) Ik zal op vrijdag genieten van mijn vrije dag. Zonder schuldgevoelens. Zonder te veel to do’s. Ik zal aanvaarden dat ik niet kan gaan fitnessen én bloggen én het huishouden doen én om 3 uur aan de schoolpoort staan. Ik zal keuzes maken. Ik zal wel elke vrijdagavond een lekker vrijdaggerechtje koken voor Joske. Mét een glaasje wijn erbij (behalve in februari).

Ik zal in 2017 geen ideeën meer stelen van Wouter Deprez, behalve als het hele goeie zijn, zoals de laatste zin van zijn column. Bij deze… Ik zal op het einde van 2017 niet al te teleurgesteld zijn als ik van dit lijstje niet veel gerealiseerd heb.

Ik wens jullie een heel gelukkig en gezond 2017 en zoals ik het las op de nieuwjaarskaart van mijn vrienden Tine en Philippe: Do more of what makes you happy!

kerstkaart

Onze kerstkaart euh nieuwjaarskaart

New York cheesecake à la Bert

Wie mij kent, weet dat ik geen bakker ben. Ik hou van improviseren in de keuken en dat gaat niet goed samen met patisserie. Toch waag ik mij heel af en toe eens aan een taart en dan vooral aan deze kaastaart. Ik at ze voor het eerst op een BBQ bij onze vriend Bert en sindsdien is het de favoriete zelfgebakken taart van veel vrienden, familie en zelfs collega’s. Iedereen vraagt mij het recept van de NY Cheesecake à la Bert. De taart is niet alleen verslavend lekker, maar ze is ook supergemakkelijk te maken. Je moet er zelfs geen Kitchen Aid of Kenwoord voor bovenhalen. Gewoon een grote kom en een garde volstaan. Just try it. The proof of the cake is in the eating!

Nodig

 • 200 gram speculooskoekjes
 • 75g boter + extra voor invetten bakvorm
 • 1 kg volle plattekaas
 • 200g fijne suiker
 • 200ml zure room
 • 3 eetlepels bloem
 • 3 eieren + 1 eigeel, licht opgeklopt
 • 2 zakjes vanillesuiker

Bereiding speculaasbodem

 • Verwarm de oven voor op 180 graden.
 • Vet een springvorm van +/- 23 cm in.
 • Verkruimel de koekjes (door ze in een zak te stoppen en met een deegrol te crushen)
 • Smelt de boter en meng ze met de verkruimelde koekjes .
 • Stort het koekjesdeeg in een bakvorm en strijk plat.
 • Bak 10 min. in de oven.
 • Neem uit de oven en laat afkoelen.

Bereiding beslag

 • Verlaag de temperatuur van de oven naar 160°.
 • Meng in een grote kom de plattekaas, vanillesuiker en suiker tot een glad mengsel.
 • Voeg zure room en bloem toe en klop opnieuw.
 • Voeg geleidelijk aan de eieren toe, stuk voor stuk (eerst elk ei apart even loskloppen in een kommetje). Zachtjes mengen, zodat er niet teveel lucht in het mengsel komt.
 • Stort het mengsel in de springvorm op het koekjesdeeg.
 • Bak in de oven, ongeveer 45 minuten. De taart moet lichtjes gebold staan, met een licht gouden randje aan de kanten.
 • Laat de taart in de oven staan en zet de oven uit. (Als het te vochtig is in de oven, zet de deur van de oven dan op een kiertje, bijvoorbeeld door er een lepel of vork tussen te stoppen)
 • Verwijder de taart pas uit de oven als ze helemaal koud is en plaats ze daarna in de ijskast.

 

 

 

 

22 antwoorden »

 1. Ik zou deze taart graag eens proberen, maar moet klein beetje aangepast worden voor mijn lactose en eiwit intolerantie. Ik denk de platte kaas te vervangen door Philadelphia zonder lactose, de eieren door 4 dooiers, maar die zure room door wat kan ik dat vervangen? En zou de taart op deze manier nog lekker zijn?

  Like

 2. De cheese cake ziet er goed uit en het recept is makkelijk te volgen. Ik moet alleen even op zoek naar een vervanger voor speculoosjes, die hebben we hier in Stockholm denk ik niet. Zouden speculaasje ook kunnen? Die hebben we wel hier! 🙂

  Like

 3. Dat receptje ziet er heerlijk uit! Met mijn glutenintolerantie zou ik gewoon de bloem moeten kunnen vervangen. Enig idee toevallig hoe ik dat best doe? Uit ervaring weet ik dat gewone bloem vervangen door glutenvrije bloem nooit het gewenste resultaat geeft (lees: klonters in je gerecht).

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: