Spring naar inhoud

Stressloos kerstdiner

De kerstperiode zou de meest vredige tijd van het jaar moeten zijn, maar ik zie toch ook veel mensen stressen. Over het ideale kerstmenu. Over de perfecte cadeautjes voor elk lid van de familie. Over het werk dat afgerond moet zijn voor de vakantie begint.

Geen kerst-stress ten huize GFGPGT (als PN aan afkorting mag, dan ik ook :-)). We kopen een kleine maar fijne kerstboom, we hoeven gelukkig geen 101 cadeaus bij elkaar te shoppen en op kerstdag mogen we de beentjes onder tafel schuiven bij mijn ouders. Geen stress dus, behalve dan misschien over de kerstkaart waar ik traditiegetrouw zo laat aan begonnen ben dat ik ze in het vervolg beter meteen nieuwjaarskaart zou gaan noemen. En ook wel een beetje over deze blogpost. De meeste bloggers delen hun kerstmenu voor kerstavond. Zou het kunnen dat ik een last-minute vrouw ben?

Tot voor een paar jaar trokken we op kerstavond naar mijn schoonmoeder in de Kempen. Kerstavond was de ene avond per jaar die we absoluut voor haar moesten reserveren. En zo geschiedde. Met veel plezier trouwens. Bij het aperitief waren er oesters (vooral voor Joske) en scampi’s (vooral voor mij en voor haar) en keken we naar de slotshow van Music for Life. Daarna doken zij en ik samen de keuken in terwijl Joske zich over de muziekkeuze ontfermde. Het was gezellig en goed.

Sinds 2013 reserveren we kerstavond voor ons gezin en ook wel een beetje voor ‘Moeke Mol’. We drinken champagne en daarna wijn uit haar mondgeblazen glazen (die anders nooit op tafel komen wanneer er nog kids rondhangen) en kijken naar de slotshow van Music for Life. In de kerstboom hangt kerstversiering uit Baaigem (waar ze niet zo in to het hele kerstgedoe zijn) en uit Mol. Het is gezellig en goed.

Aangezien Joske en ik het grootste deel van de avond met ons tweetjes doorbrengen, kies ik altijd voor een eenvoudig menu waarbij ik niet te veel tijd in de keuken moet doorbrengen. Kwestie van geen minpunten te scoren op ‘sfeer en gezelligheid’ 🙂

Hierbij ons stressloos kerstmenu van 2016. Enjoy!

Bij het aperitief dronken we champagne (altijd een winner) met enkele heel eenvoudige hapjes die ook bij de dochters in de smaak vielen: olijven, fetablokjes, Zakuski’s (uit de Delhaize), geroosterde nootjes en een verfijnd hapje met zalm, zure room en dille.

Voor het voorgerecht haalde ik bij een viswinkel/traiteur uit de buurt twee schelpen met kreeft die ik enkel nog in de oven moest gratineren. Gemakkelijk en lekker. De kindjes smulden ondertussen van een restje pasta van de dag ervoor.

We gingen voor een klassiek hoofdgerecht: hert met kroketjes en een uitgebreide groentenkrans (een woord waarbij ik spontaan aan mijn Communiefeest moet denken). De groenten (spruitjes, witloof, Romanesco, aardpeer en worteltjes) had ik in de voormiddag al grotendeels voorbereid, zodat ik ze de avond zelf alleen maar in de oven moest schuiven.

Toen ik in de Delhaize een stukje Shropshire Blue spotte (een Engelse schimmelkaas met een donkergele kleur die we ooit eens op restaurant kregen), was de keuze voor het dessert snel gemaakt. Een kaasbordje voor mijn kaas-lover! De Engelse schimmel kreeg het gezelschap van twee geitenkaasjes en een stukje Oud Brugge. Mmm!

Vanavond vieren we Oudejaar met onze vrienden. Ik ben verantwoordelijk voor de hapjes. Wil je weten wat ik gemaakt heb? Hou dan zeker de volgende blogpost in de gaten!

Alvast een schitterend 2017 iedereen!!!

img_0114

Zoete, kruidige noten uit de oven (Sabrina Ghayour)

Ex-collega en vriend Mathias vroeg mij een paar maanden geleden mee naar een ‘meet & greet’ met Sabrina Ghayour, de golden girl van de Perzische keuken. Tijdens een gezellige avond in het Paard van Troje in Gent ontmoetten we de auteur en kregen we enkele hapjes uit haar tweede kookboek Sirocco geserveerd. Ik was meteen gewonnen voor de kruidige noten die op tafel stonden. Needless to say dat ik met een exemplaar van het boek naar huis trok.

NODIG

 • 500 g ongeroosterde noten zonder velletje (bv. amandel, cashew, hazelnoot)
 • 4 el gesmolten boter (of kokosolie)
 • 4 el donkerbruine suiker
 • 2 el chilivlokken*
 • 2 tl kaneelpoeder*
 • 1 tl korianderpoeder*
 • zeezout (bv. fleur de sel)
 • een flinke kneep citroensap

*In plaats van de kruiden uit het originele recept, gebruikte ik Picadillo, een kruidenmengeling die je in de Albert Heijn vindt. Experimenteer gerust met kruiden die je lekker vindt!

BEREIDING

 • Verwarm de oven voor op 170°C.
 • Rooster de noten 10 min op een bakplaat met bakpapier.
 • Maak ondertussen in een kom het mengsel van boter, kruiden en citroensap.
 • Haal de noten door het mengsel en stort ze opnieuw op de bakplaat.
 • Rooster 5 minuten in de oven.
 • Schep de noten met een lepel om en rooster ze nog eens 5 minuten.
 • Laat de noten afkoelen en bewaar ze in een afgesloten doos of bokaal.

Deze snack kun je al een paar dagen op voorhand maken.

img_0271

Hapje met zalm en dille (Een lepeltje lekkers)

Ik heb het voorbije jaar enkele heel fijne mede-foodblogsters ontmoet. Zo leerde ik tijdens een workshop fotografie en foodstyling Annelies Vermeir (van Een Lepeltje Lekkers) en Karolien Olaerts (van Karola’s Kitchen) kennen. Twee  toffe vrouwen wiens blog ik met plezier volg. Annelies legt zich toe op ‘verrassend koken in verrassend weinig tijd’. Haar hapje met zalm en dille, wat mij betreft een variant op de klassieker ‘gerookte zalm met kruidenkaas’ is inderdaad klaar in no time en smaakt toch verrassend feestelijk. De citroenschil zorgt voor een frisse toets. Een toppertje!

NODIG

Voor 8 hapjes

 • 200 g zalmfilet, in blokjes gesneden*
 • 3 lente-uitjes, in fijne ringen gesneden
 • 125 g zure room
 • 1 bosje dille, gehakt
 • rasp van 1/2 citroen
 • peper en zout
 • 50 g zeekraal

* De rauwe zalm moet zo vers mogelijk zijn. Wie het niet vertrouwt om met rauwe zalm te werken, kan in de plaats gerookte zalm gebruiken of ingevroren zalm (die je in de diepvriesafdeling koopt of verse zalm die je eerst een nachtje invriest voor gebruik).

BEREIDING

 • Meng de zalm met de lente-ui en zet koel weg tot gebruik.
 • Meng de zure room met dille en citroenrasp en kruid bij met peper en zout.
 • Doe de zeekraal in een vergiet en giet er een liter kokend water over.
 • Spoel onmiddellijk met koud water.
 • Verdeel de zure room over 8 glaasjes of bordjes.
 • Schep er de zalmtartaar op.
 • Werk af met zeekraal.

schermafbeelding-2016-12-31-om-16-51-42

(Copyright foto: Karola’s Kitchen)

Geroosterde, spicy worteltjes uit de oven

Karolien Olaerts, de tweede toffe madam die ik dankzij het bloggen leerde kennen, legt zich op haar blog Karola’s Kitchen toe op koken met groenten en fruit. Een heel gezonde keuken dus. En dikwijls ook verrassend. Haar recept voor spicy worteltjes sprak me aan omdat ik ook iets specialers wilde serveren bij mijn voor de rest meer traditionele ‘groentenkrans’.

NODIG

 • twee bussels jonge worteltjes
 • 1 tl kurkuma
 • 1 tl harissa
 • ½ tl korianderpoeder
 • een dikke teen knoflook, geperst
 • 1 ½ el olijfolie
 • het sap van ¼ tot ½ citroen, naar eigen smaak
 • 1 à 2 el geroosterde sesamzaadjes

BEREIDING

 • Verwarm de oven voor op 180°C.
  Schil de worteltjes niet, maar schrob ze in een bad koud water schoon
 • Snijd ze vervolgens zorgvuldig in de lengte in twee.
 • Klop de specerijen, olijfolie en knoflook los en wrijf de worteltjes hiermee in.
 • Leg ze met de snijkant op een met (herbruikbaar) bakpapier beklede bakplaat en plaats ze 15 minuten in de oven.
 • Schik ze op een bord, besprenkel met citroensap en strooi er de sesamzaadje overheen.

img_0118

(Op de foto het soepje van aardpeer dat mij inspireerde tot het recept voor het zalfje van aardpeer)

Zalfje van aardpeer

Dit is een zeer eenvoudige bereiding die ik zelf bedacht heb. Het kan niet eenvoudiger en toch smaakt het heel lekker. Probeer het gerust zelf eens uit!

NODIG

 • 6 grote stukken aardpeer (of meer kleintjes)
 • 1 bouillonblokje van kip

BEREIDING

 • Schil de aardperen en snijd ze in stukken
 • Zet de aardpeer onder water in een pan en breng aan de kook
 • Voeg het bouillonblokje toe
 • Laat 15 minuten koken
 • Giet het water af, maar laat nog een bodempje in de pot
 • Mix de aardpeer tot een gladde massa

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: