Spring naar inhoud

2 x aubergine in de oven

Ik ben geen fan van de winter. Soms denk ik dat ik in het verkeerde lichaam geboren ben. Dat ik eigenlijk een beer had moeten zijn. Het idee van een winterslaap lijkt me namelijk zalig. Na het zomerverlof nog even genieten van de indian summer, mij dan terugtrekken in een warm nest en weer wakker worden als het terrasjesweer aanbreekt, alle vakantiekilo’s weggesmolten en klaar om aan het BBQ-seizoen te beginnen.

Ik baal van de winterkou, het gebrek aan zonlicht, de regen, het vele binnen zitten, het ijs op mijn autoruiten en de avondrush die zich volledig in het donker afspeelt (met als hoogtepunt de rainy days waarop ik twee peuters, ingeduffeld als Michelinvrouwtjes, zo snel mogelijk in een autostoel probeert te wurmen.)

Bij thuiskomst veranderen de Michelinvrouwtjes in pyjama/ipad-buddies

Terwijl ik in de zomer na het avondeten nog vol energie met een koffie/wijntje op het terras ging zitten en mijn laptop bovenhaalde om blogberichten te schrijven, heb ik nu vooral zin om mij onder een dekentje naast Joske in de zetel te nestelen met een thee/chocomelk en mijn nieuwste guilty pleasure, de mini-bouchée (waar ik er toch altijd twee van opeet, want ja, ze zijn zo mini  🙂 ).

Voor wie het nog niet door had: ik ben een zomermens. Ik leef op bij warme temperaturen en zon op mijn gezicht. Maar de winter is toch zo gezellig, zeggen de romantici en de wintersportfanaten. Het is waar, de winter is bij momenten echt gezellig. Ik heb eens nagedacht over wat ik wél plezant vind aan het winterseizoen:

 • Mijn favoriete wintergroente: witloof. Gegratineerd in de oven met kaassaus en hesp. Aangestoofd in goeie boter. Rauw met mayonaise en mosterd. Mmm…
 • Warme wollen truien en lange zachte sjaals.
 • De geur van Sinterklaas (chocolade, speculaas en mandarijntjes)
 • Echte winterkost: wildpaté met uienconfituur, spruitjes met spek, pompensoep.
 • De kerstboom! Met zorgvuldig geschikte versiering. En die ene bal die elk jaar stukvalt. Maar dat is niet erg, want ‘scherven brengen geluk’…
 • Kerstkaartjes (Yeps, ik ben zo’n moeder die haar kroost laat poseren met een kersttrui aan)
 • De eerste sneeuw die neerdwarrelt. Op een dag waarop ik de deur niet uit moet.
 • Kerstdiner met de familie. Aperitieven in het salon. Overmatig veel eten aan tafel. Kijken naar de kindjes die dansen voor de tv. Mijmeren dat wij vroeger zelf die kindjes waren.
 • Oudejaarsavond met de vrienden. Eten, drinken, dansen en wakker worden met een houten kop. Ontbijt met bubbels en pannenkoeken. Het nieuwjaarsconcert op de tv.
 • Stoofpotjes en ovenschotels. Kaas -met wijn- schotels. Raclette en tartiflette.
 • Winterradio: de Warmste Week, de Tijdloze 100 (en ook wel een beetje de melige kerstliedjes).

Pompoensoep in wording & wintergroenten

Om al die geneugten mag het voor mij toch even winter zijn. Graag zo twee maandjes per jaar: december en januari. Dat lijkt me voldoende lang om winterkost te eten, om te genieten van mijn warme wintergarderobe en om Sinterklaas, Kerstmis en Nieuwjaar te vieren. Dus, als iemand dit even voor mij kan regelen a.u.b.? Mijn eeuwige dankbaarheid en witloof in al zijn bereidingswijzen zullen je deel worden! Tenzij je geen witloof lust. Dan kom ik je kerstboom versieren en melige kerstliedjes zingen  🙂

RECEPTEN

In het vorige blogbericht konden jullie lezen dat ik van Christine Van Imschoot het boek ‘1 x koken, 3 x eten’ cadeau kreeg. Ik maakte hieruit twee gerechten met aubergine: gevulde aubergine en een eenvoudige maar suuuperlekkere moussaka. De ideale formule voor die winteravonden waarop je wat minder energie hebt om lang in de keuken te staan!

VOORBEREIDING: AUBERGINES POFFEN

Dit deel kun je gemakkelijk de avond voordien al doen. Voor de gevulde aubergine nam ik 1 aubergine per persoon en voor de ovenschotel 3 aubergines voor de hele schotel.

 • Snijd de aubergines in de lengte in (niet te diep) en stop ze 1 uur in de oven op 180°.
 • Neem ze uit de oven en laat ze afkoelen.

Als je ’s avonds na het werk je Moussaka snel in de oven wilt zetten, dan kun je eventueel de aardappelen voor je moussaka ook al op voorhand koken (zie onder)

MOUSSAKA

img_8242

NODIG (voor een grote ovenschotel, 3 à 4 eters)

 • 3 gepofte aubergines (zie voorbereiding)
 • 500 g gehakt (lam of rund/varken)
 • 1 blik geconcentreerde tomatenpuree (140 g)
 • 1 grote ajuin en 1 teen look
 • 4 grote aardappelen
 • 250 g ricotta
 • 250 g Griekse yoghurt
 • 200 g feta
 • een paar lepels geraspte parmesan
 • kruiden naar wens (ik gebruikte komijn en gerookt paprikapoeder)

BEREIDING

 • Schil de aardappelen en snij ze in schijfjes en kook ze gaar
 • Bak het gehakt aan en voeg de ajuin en look toe
 • Kruid met peper, zout, komijn
 • Voeg het blik tomatenpuree toe
 • Laat nog even sudderen
 • Meng de ricotta met de yoghurt en kruid met wat peper
 • Scheur de aubergine in repen
 • Maak laagjes: gehakt/tomatensaus + aubergine + feta + aardappelen + ricottamengsel
 • Werk af met wat geraspte parmesan (en evt. wat gerookt paprikapoeder)
 • Bak de Moussaka in de oven op 200° totdat hij begint te bubbelen

Deze versie is gemakkelijker dan een traditionele moussaka, omdat je geen bechamelsaus moet maken en omdat je de aubergines niet in plakjes aanbakt in de pan. Maar vergis je niet, dit is echt een van de lekkerste moussaka’s die ik al gegeten heb!

GEVULDE AUBERGINE

img_8211

NODIG (per persoon)

 • 1 gepofte aubergine (zie voorbereiding)
 • 1 bol mozarella, fijngehakt
 • 2 sneetjes Gandaham
 • zongedroogde/gemarineerde tomaatjes, fijngehakt

BEREIDING

 • Halveer de aubergines en haal er wat vruchtvlees uit (zodat je een ‘bootje’ hebt)
 • Kruid de binnenkant met peper en zout.
 • Hak het vruchtvlees fijn en meng dit met de mozarella en de tomaatjes.
 • Vul de halve aubergines met het mengsel
 • Wikkel er Gandaham rond
 • Plaats in de oven op 180° tot de kaas gesmolten is (ongeveer 15 min.)
 • Serveer met een fris slaatje (bv. rucola met kerstomaatjes)

Volgens het originele recept wikkel je 2 sneetjes Italiaanse ham rond de aubergines, maar ik nam Gandaham en die plakjes zijn vrij groot, dus ik vond 1 sneetje voldoende. Je kunt de ham ook gewoon weglaten, voor een vegetarische versie.

4 antwoorden »

 1. We hebben deze snelle moussaka nu voor een tweede keer gemaakt en we vinden ‘em ZALIG! Het lekkerste van het gerecht is: de dag erop de restjes opwarmen! Dank je voor het recept, dit is een keeper!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: