Spring naar inhoud

Good people: Christine Van Imschoot

1

Ik volg Christine Van Imschoot al een tijdje op Instagram, waar ze foto’s deelt van haar groententuin (#ediblegarden). De oogst is indrukwekkend: kleurrijke bietjes, peterseliewortel, aardpeer, appelwortel, twinframboos, quinoa. Vorige week postte ze een foto van een gedekte tafel met het onderschrift ‘mise en place bijna klaar voor de kookdemo Scandinavisch koken’. Het zag er zo gezellig uit dat ik meteen een mailtje stuurde. Een paar minuten later kwam het antwoord: ‘Als je wilt, zet ik morgen een bordje bij voor jou’. Check!

ef40388c-9267-4644-9682-5b2e0b31aa7d

#ediblegarden

En zo belandde ik dus redelijk onverwacht op een Scandinavische kookdemo in hartje Oosterzele. Ik was de eerste en had dus even tijd om kennis te maken met de gastvrouw en haar appartement. Christine is een vrouw met smaak. En dat niet alleen in de culinaire zin van het woord. Ik voelde mij meteen welkom in haar sfeervolle living met open keuken (en gigantisch kookeiland – ja, ik ben jaloers!). En dan had ik nog pech dat het pronkstuk van haar woonst, de tuin, al in duisternis gehuld was. Ik moet dus zeker nog eens teruggaan in de zomer!

img_7900

gastentafel met Scandinavische toets

Na enkele minuten kwamen de andere gasten toe. Het werd me al snel duidelijk dat het een ladies night zou worden. Of beter: een vriendinnenavond. De vrouwen bleken elkaar allemaal te kennen. Ik kreeg te horen dat de kookgroepjes ‘organisch gegroeid’ zijn (om het bij moestuintermen te houden). Wegens succes prikken de dames telkens een datum voor de volgende sessie. ‘Je komt toch ook op 15 december?’ kreeg ik bij het dessert te horen. ‘Dan maakt Christine een kerstmenu’. Zelden heb ik mij in het gezelschap van 13 onbekenden zo snel op mijn gemak gevoeld. Een gezamenlijke passie voor eten maakt meteen de tongen los (pun intended). En een glaasje cava bij de ontvangst, dat ook  🙂

Tijdens de kookdemo toont Christine alles voor. De gasten kijken en proeven. Ik heb al een paar ‘echte’ kooklessen gevolgd, maar deze formule ligt mij beter. Het is alsof je naar een kookprogramma kijkt, maar je kunt ook vragen stellen, je ruikt de heerlijke geuren en last but not least, je mag alles opeten!

We kregen bij het aperitief vier Scandinavische hapjes:

 • Granolakoekje met zalmtapenade
 • Toast met gravlax, zeewierdressing en rode biet (recept: zie onder)
 • Zuurdesembrood met rolmops en mierikswortelcrème (recept: zie onder)
 • Gestoofde bietjes met truffelhoning, feta en pistacheboter

img_8118

granolakoekje met zalmtapenade

Het voorgerecht – pompoen met gebakken paddenstoelen, verse geitenkaas, veenbessen en granola –  werd afgewerkt met een lauwe vinaigrette van olijfolie en balsamico. Als hoofdgerecht aten we een Ikea-klassieker (maar zoveel beter): Zweedse balletjes met gebakken knolselder, aardappelpannenkoekjes en veenbessenconfituur. Afsluiten deden we met thee (een frisse infusie met gember, limoenblaadjes en citroengras – goed voor de vertering en de nachtrust) en een verrassend dessert: een warm soepje van rood fruit en chocolade met gebakken gemberpeperkoek, appel en Skyryoghurt.

Christine is een doorwinterde foodie/keukenprinses. Dat merk je aan de manier waarop ze kookt, aan haar productkennis, aan de tips die ze geeft, aan de uitrusting van haar keuken (heb ik al gezegd dat ik jaloers ben?), aan de prachtige borden waarop ze haar gerechten dresseert (sommige zelfs Pascale Naessens – gewijs zelf gemaakt) en vooral aan het plezier dat ze uitstraalt wanneer ze achter haar keukeneiland staat.

Zoveel gezelligheid. Zoveel lekker eten. Geen wonder dat alle geplande kookdemo’s al volzet zijn. Ik wens de kookvriendinnen een gezellig wederzien op 15 december. Dat het kerstmenu moge smaken! Maar mocht er toch eentje verhinderd zijn, dan zal ik met plezier haar plaats innemen  🙂

————

img_8110

Foto van Christine door Heikki Verdurme

Na het diner beantwoordde Christine enkele vragen uit mijn weckpot.

Frietjes of pizza?

Dat is niet moeilijk. Dan kies ik voor zelfgemaakte pizza. Ik heb een pizza-oven in mijn tuin. Mijn lievelingspizza is een pizza bianca met ricotta, mascarpone, zure room, veel look en courgette.

Zout, zoet, zuur of bitter?

Als ik moet kiezen, dan ga ik voor zout. Maar eigenlijk is mijn favoriete smaak de combinatie van zoet en zout. Vandaar wellicht mijn voorliefde voor de Scandinavische keuken, waarin hartige gerechten gecombineerd worden met iets zoets.

Bier of wijn?

Oei. Ik drink eigenlijk amper alcohol. Meestal drink ik een aperitiefje mee, maar soms moet ik mij zelfs daarvoor al forceren. En toch heb ik twee jaar lang een wijncursus gevolgd aan Spermalie in Brugge. In de eerste les heb ik gezegd dat ik geen wijn dronk. Dat is de lesgevers en medecursisten altijd bijgebleven  🙂

Vind je het belangrijk dat je partner ook graag eet?

Ik vind dat heel belangrijk. Koken voor iemand die niet graag eet, dat vind ik verschrikkelijk. Mijn partner eet gelukkig heel graag. We gaan graag samen op restaurant en ik probeer zelf veel uit. Ja, wij eten graag.

Voor ons is samen eten de afsluiter van onze dag. Wij maken daar elke avond een klein feestje van. Ik steek ook altijd kaarsjes aan. Wij doen dat al sinds we getrouwd zijn. Wij eten elke avond bewust warm. Meestal is het al vrij laat, maar dat geeft niet, want ik kook geen zware gerechten. Als we door omstandigheden ’s middags warm moeten eten, dan smaakt ons dat veel minder. ’s Avonds boterhammen eten, dat vinden wij niet gezellig. Dat klopt precies niet.

In welke keuken zou je je graag verder verdiepen?

De Scandinavische. Daar zou ik mij graag echt eens in verdiepen. Ik weet er al vrij veel van, omdat we al dikwijls naar het Noorden op reis geweest zijn. In het begin was het niet evident, want het is een speciale keuken en je kunt er niet overal lekker eten. De mensen zijn er ook minder geïnteresseerd in eten, alhoewel dat volledig aan het veranderen is.

Ik hou van de Scandinavische keuken omdat ze zo puur is. Ik noem dat ‘dicht bij de grond’. Ingrediënten uit de aarde, uit het bos. Ik ben nu ook volop zelf groenten aan het kweken en dan probeer ik ook eens specialere groenten te telen die ik dan verwerk in gerechten.

We vertrekken dit weekend naar Zweden om er te gaan eten bij Fäviken. Dat is een zeer speciale ervaring. De kok werkt uitsluitend met seizoensgebonden en lokale producten. Het restaurant staat ook bekend om het fermenteren van ingrediënten.

Wat is je lievelingsaperitief?

Ik hou van de smaak van mojito. Maar meestal bestel ik mij een virgin mojito  🙂

Ben je vegetariër / Zou je vegetariër kunnen zijn?

Ik zou eigenlijk graag vegetariër zijn, maar ik ben het niet, omdat mijn huisgenoten geen vegetariërs willen zijn. We eten wel weinig vlees. Niet elke dag en kleine porties. Wij eten heel veel groenten, die ik zelf kweek in mijn groentetuin. Jammer genoeg ben ik nog niet volledig zelfvoorzienend. Nu de zomer voorbij is, moet ik weer groenten kopen in de winkel en daar moet ik aan wennen. Als ik er koop, is het altijd bio, maar zelfs dan is het niet zo lekker als uit eigen tuin.

71303762-5c78-4982-b4f9-e061213182d3

kleurrijke oost uit eigen tuin

Toen ik 18 was heb ik 6 jaar lang vegetarische kookles gevolgd. Dat was niet in een koksschool, maar in kleine buurtkeukens. Ik heb daar veel dingen geleerd: bouillons trekken, andere sauzen maken. ’s Middags eten mijn man en ik elke dag soep met een mengeling van granen of rijst. Dat heb ik daar geleerd. Bij mijn man thuis waren ze strikt vegetariër en hij heeft daar trauma’s aan overgehouden. Sinds een paar jaar staat hij er weer voor open. Hij vindt het niet erg meer als er ’s avonds geen vlees op het menu staat.

Heb je nog plannen met je groentetuin?

Ja, ik wil graag bijen houden. Niet voor de honing, maar voor de bijen zelf en omdat het goed is voor mijn groentetuin. In januari start ik met een alternatieve imkercursus. Op de natuurlijke manier, met een kas waarin de bijen zelf hun honingraten moeten bouwen.

Hoe belangrijk is eten voor jou?

Heel belangrijk. Ik sta ermee op en ik ga ermee slapen. En ik droom ervan 🙂

————

GOOD FOOD: SCANDINAVISCHE HAPJES

Zoek je een origineel en gemakkelijk hapje voor de feestdagen? Probeer dan zeker deze twee eens uit! De restjes heb ik de meegenomen naar het werk, als lunch.

 • Lunch 1: zuurdesemboterham met bietjes, zeewierdressing, gerookte zalm en dille
 • Lunch 2: slaatje met veldsla, bietjes, gedroogde tomaatjes, feta, dille, mieriksworteldressing

Toast met gravlax, zeewierdressing en rode biet

img_8051

NODIG

 • 1 rode biet, gekookt en fijngesneden (je kunt ook voorgekookte kopen)
 • Zweedse crackers (Ikea of supermarkt)

Voor de gravlax*:

 • 400 rauwe zalm (die je vooraf 1 nacht invriest om eventuele bacteriën te doden)
 • 85 g suiker
 • 120 g zeezout
 • 8 tl fijngesneden dille
 • 1 tl gemalen peper

* De zelfgemaakte gravlax was zeer lekker, maar als je het niet ziet het zitten om dat zelf te maken, kun je ook kant en klare gravlax kopen. Of gebruik gewoon gerookte zalm. Misschien iets minder lekker, maar gemakkelijker te vinden.

Voor de zeewierdressing:

 • 2 à 3 el kant en klaar zeewier met sesamolie*
 • 6 el yoghurt
 • 1 el dijonmosterd
 • 1 kl azijn
 • 1 kl suiker
 • 4 el olijfolie
 • peper
 • fijngesneden dille

* Kant en klaar zeewier vind je in supermarkten waar ze sushi verkopen (Albert Heijn en sommige Delhaizes). Tip van Christine: dit bewaart gemakkelijk in de diepvries, dus koop meteen een paar doosjes, zo ben je voor even goed.

BEREIDING

De gravlax:

 • Maak in een schaal of diep bord laagjes: de helft van het suiker/zoutmengsel, de helft van de dille, de zalm, de andere helft van het suiker/zoutmengsel en de dille.
 • Kruid met peper.
 • Bedek met plasticfolie en daarna met aluminiumfolie.
 • Plaats een gewicht op de aluminiumfolie (bijvoorbeeld een blik)
 • Laat 2 uur marineren op kamertemperatuur en daarna 24 uur in de frigo.
 • Voor gebruik: spoel de zalm af onder koud water en dep hem droog met keukenpapier.

Afwerking:

 • Meng alle ingrediënten voor de dressing.
 • Snij de toast tot de gewenste grootte voor een hapje
 • Dresseer de toast: dressing + fijngesneden gravlax + fijngesneden biet + een takje dille of wat zeewier.

————

Zuurdesembrood met warme rolmops en mierikswortelcrème

img_8052

NODIG

 • Zuurdesembrood (supermarkt)
 • 2 rolmops
 • 2 el zilveruitjes op azijn

In sommige potjes rolmops zit voldoende ajuin. In dat geval hoef je geen extra zilveruitjes te kopen, maar gebruik je de ajuin die erbij zit.

Voor de dressing:

 • 4 el yoghurt
 • 1 kl mierikswortelcrème (best die zonder room)
 • 1 el mayonaise
 • peper en zout

BEREIDING

 • Snij de rolmops en ajuintjes fijn en warm even kort op in de pan.
 • Meng de ingrediënten voor de dressing.
 • Snij de toast tot de gewenste grootte voor een hapje
 • Dresseer de toast: dressing + rolmops/ajuin + takje dille

————

Wil je nog meer lezen over/van Christine?

Christine heeft een kookblog Food and the City, waarop je haar kookavonturen kunt volgen. Je kunt er ook haar interview voor ‘Gastvrouw met Feeling’ lezen.

img_8103 img_8104

Christine heeft al twee kookboeken uitgebracht: Food & The City en 1 x koken = 3 x eten. Het tweede boek (dat ik cadeau kreeg, lucky me) is ideaal voor wie graag vers kookt, maar niet elke avond tijd heeft om lang in de keuken te staan. Je maakt één gerecht, waarvan je drie verschillende maaltijden kunt serveren. Dat moest ik meteen uitproberen! Ik maakte het kalkoekstoofpotje. De eerste dag aten we het als stoofpot (met rijst) en de tweede als pastagerecht. Het was zo lekker dat we toen al door onze voorraad stoofpot zaten. Het derde gerecht (waarbij je de stoofpot mixt tot soep), zal voor een ander keertje zijn 🙂

7 antwoorden »

 1. Evelien,
  Hartelijk dank voor dit mooi artikel. Daar doen we het voor en dat maakt mij gelukkig. Wat kan jij mooi schrijven.
  Dikke kus en thanks,
  Christine xxx

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: