Spring naar inhoud

Geluk kun je koken

Geluk kun je koken is mijn favoriete spreuk uit het nieuwste kookboek van Jeroen Meus.

‘Dagelijkse kost. Koken met gezond verstand’ kwam twee weken geleden uit op de verjaardag van Joske. Ik geef toe, ik heb even gedacht dat dit misschien wel zijn ideale verjaardagscadeau kon zijn, maar uiteindelijk ben ik toch voor een iets minder opportunistisch geschenk gegaan. Het werd een weekendje Gent, gevuld met a few of his favourite things: G&T, würst, ribbekes (in De Gekroonde Hoofden), pintjes en het gezelschap van onze beste vrienden.

img_7404

Joskes verjaardagsweekend samengevat

De nieuwste Dagelijkse Kost werd dus geen verjaardagscadeau, maar een ‘gewoon’ cadeau. Voor mezelf. Because I’m worth it 🙂

Na vijf Dagelijkse Kost-boeken is Jeroen Meus van uitgeverij veranderd. Terecht, vind ik. Het nieuwe boek oogt heel fris en aantrekkelijk. De gouden letters op de kaft deden me denken aan een kookboek dat ik enkele jaren geleden van mijn schoonmoeder kreeg: ‘Kook met Jamie’. Toen ik het daarnet nog eens opensloeg, herkende ik meteen haar handschrift: Veel kookplezier. En gezellige dineetjes met jullie tweetjes en jullie vrienden. 24/12/2006. Ik moest even slikken toen ik het las. Vanwege de datum (10 jaar geleden al!), maar vooral om hoe onrechtvaardig het leven soms is. Ze was ongetwijfeld fan geweest van mijn blog. Ik wou dat ze nu ergens kon meelezen met een glaasje Duitse Sekt in de hand.

img_7661 img_7546

Een Vlaamse en een Britse keukenheld op de cover – Binnenin: ‘een chic pastake’

Deze zesde Dagelijkse kost wist mij meteen te charmeren door de mix van hedendaagse recepten (met ingrediënten als quinoa en tabouleh) en Vlaamse klassiekers (carré confituur en tomatensoep met veel balletjes) en door de toch wel zeer schattige foto’s van Jeroen en lookalike Georges als klein ventje. Maar het charmantste van al vind ik het voorwoord. Daarin beschrijft Jeroen Meus zijn mooiste herinneringen, die hij allemaal aan eten koppelt. Zo beschrijft hij zijn bomma die de kropsla afwerkt met een perfect gedoseerde hoeveelheid olie en azijn die alleen zij kent. Zou ik de enige zijn die hierbij aan haar eigen grootmoeder moet denken?

Ook ik heb veel jeugdherinneringen waarin eten de hoofdrol speelt. Als ik ooit zelf een kookboek uitbreng, dan zou het voorwoord ongeveer zo luiden:

Meme maakt de lekkerste kropsla klaar (sorry, Jeroen). Ze houdt ook regelmatig wafelenbak. Dan moet je de deuren dichthouden, want o wee als het deeg niet goed zou rijzen! Met twee wafelijzers tegelijk zit ze aan haar opklapbaar wafeltafeltje (sinds een paar jaar ons Werchtertafeltje). Op haar eentje bakt ze voor de hele familie verse wafels met stierenboter (bruine suiker gemengd met goeie boter). Op woendagmiddag staat er kip in de oven op het menu, met kropsla, appelmoes, (gefrituurde) patatjes en mayonaise. Alles zelf gekweekt, zelf geteeld, zelf geoogst, zelf gemaakt. Soms kan het ook steak zijn in plaats van kip. Als dessert is er rijstpap (hoera als je het kommetje met het kaneelstokje had) en bij de koffie een frangipanneke van Lotus (de grote versie, want van de miniversie was toen nog geen sprake). Als we bij meme en pepe binnenkomen, lopen we direct naar de snoepenkast. Daarin zitten piekerkes (groene kegelvormige muntjes), borstbollen en Werther’s echte (bijna schreef ik Werchter’s echte J). Meme heeft ook een (niet zo) geheime tweede snoepenkast waarin ze de chacha’s verstopt.

img_7687

Geluk kun je koken.

Thuis is het elke dag groentenfestival. De tuin is papa’s terrein, de keuken die van mama. Elke avonds maakt ze ons lunchpakket voor school: een Tupperwaredoos met rauwkost, mooi in rijtjes geschikt, en een klein potje met cocktailsaus. Een bentobox avant la lettre. Wij noemen het gewoon kouwe plat met roze mayonaise. Een groentenkalender heb ik niet nodig. Als we drie keer in de week prinsessenboontjes eten, dan weet ik dat het bonenseizoen is J. Ja, zo is opgroeien in een gezin met groententuin. En soms, als er veel boontjes zijn, dan moeten we allemaal samen boontjes kuisen voor in de diepvries. Dat vinden mijn zus en ik niet leuk, want we willen liever spelen. Mama houdt van gezond, maar op zondag wordt er gezondigd. Dan bakt ze taart en word ik wakker van een draaiende Kenwood. Hipstermama’s met een pastelkleurige Kitchen Aid bestonden toen nog niet.

Bij tante Annie, de zus van mama, eten we in de zomer mosselen of barbecue en op oudejaarsavond rosbief in de oven met wintergroentjes en kroketten. Tante Annie maakt de beste tomaten ter wereld klaar: altijd ontveld en met een perfect gedoseerde hoeveelheid olie en azijn die alleen zij kent. Ze heeft een ronde keukentafel waar altijd iedereen lijkt rond te passen. Met hoeveel we ook zijn, er kan altijd nog een stoeltje bij. Met de verbouwingen verdween de ronde keukentafel, maar samen eten en feesten doen we nog altijd!

Ja, Jeroen, je hebt gelijk. Geluk kun je koken. Ik hoop dat kleine Julie en Olivia en kleine Georges er later ook zo over denken. We doen in elk geval ons best!

ANDIJVIE MET AJUINSAUS EN SPEK

img_7655 img_7662

Een van de lievelingsgerechten uit mijn jeugd is andijvie met ajuinsaus en spekblokjes. Toen ik op mijn twintigste na een Erasmussemester in Frankrijk naar huis ging, moest mijn mama absoluut dit gerecht klaarmaken. Ik wil niet al te culinair doen over deze eenvoudige boerenkost, maar volgens mij is het zo’n toppertje omdat het de perfecte combinatie van smaken bevat: zoete ajuinsaus, zoute spekblokjes, zure vinaigrette en bittere andijvie. (Umami was nog niet ontdekt toen dit gerecht werd uitgevonden J)

NODIG

Ik vind het moeilijk om hoeveelheden te geven voor dit gerecht. Wij eten met twee personen een volledige andijvie op. Dit is echt het hoofdbestanddeel van het gerecht. De hoeveelheid spekblokjes en aardappelen kun je zelf kiezen, naargelang van de hoeveelheid vlees en aardappelen die je wenst te eten per persoon. Het is geen exacte wetenschap!

 • 1 andijvie
 • spekblokjes (+/-100 gram per persoon)
 • bloemige aardappelen
 • 2 ajuinen (voor een halve liter saus)
 • 1 bouillonblokje (kip of groenten)
 • (arachide)olie en azijn
 • donkere sausbinder

BEREIDING

 • Schil de aardappelen en kook ze gaar.
 • Verwijder de buitenste (donkere) bladeren van de andijvie en snijd de andijvie in heel fijne reepjes.
 • Maak een vinaigrette van (arachide)olie, azijn, peper en zout. Wees niet te zuinig met de azijn, de vinaigrette mag goed zuur zijn.
 • Verdeel de vinaigrette over de andijvie. Er mag redelijk wat op!
 • Wie wil kan de spekblokjes aanbakken, maar wij eten ze gewoon zo, niet gebakken dus.

Maak de ajuinsaus:

 • Stoof de ajuinen op een hoog vuur aan in goeie boter tot ze donkerbruin kleuren.
 • Voeg een scheutje warm water toe en roer tot het water verdampt is en de ajuinen weer wat bakken in de pan.
 • Herhaal dit een paar keer en voeg dan een grotere hoeveelheid water toe, zodat je een saus krijgt.
 • Voeg een bouillonblokje toe (begin met een half en proef of er nog meer bij moet, het hangt af van je hoeveelheid saus).
 • Kruid met flink wat zwarte peper van de molen en evt. nog wat zout.
 • Voeg wat azijn toe naar smaak.
 • Bind de saus met donkere sausbinder. Ze mag nog lopend zijn.

Dresseer je bord:

 • Plet de gekookte aardappelen en meng ze met wat ajuinsaus.
 • Hierop komt flink wat andijvie met zure vinaigrette.
 • Strooi er wat spekblokjes over.
 • Werk af met nog wat ajuinsaus.

Ik vind het gerecht het lekkerste als je alles daarna mengt op je bord, maar wie niet zo’n fan is van mengelmoes, kan het ook gewoon zo opeten. Smakelijk!

TIP: De ajuinsaus kun je ook in grotere hoeveelheid maken en in porties invriezen in de diepvries. In dat geval voeg je de sausbinder nog niet toe aan de portie die je invriest. Het is beter om de saus na het ontdooien te binden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 antwoord »

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: