Spring naar inhoud

Crostini en pasta à la Provençale

Hoewel het buiten volop Indian Summert, heb ik toch al  een paar dagen het gevoel van ‘tis weer voorbij die mooie zomer’. Er is ’s morgens geen zon meer op ons terras, de bloemen in de border zijn al in herfstmodus (lees: bruin en verwelkt) en de dagen zijn een pak korter dan een maand geleden. Maar het zomergevoel is vooral weg omdat we weer in de routine van crèche/school/werk beland zijn. De vakantie is voorbij, back to reality!

A holiday with a view

Een week geleden dobberde ik ’s namiddags nog rond op mijn luchtmatras in La Douce France. We beleefden twee zalige weken vakantie in de Provence. Eentje met ons gezin en eentje met onze vrienden Bert en Jess en hun twee kindjes. Samen op reis gaan wordt wel eens de ultieme relatietest genoemd (en dat niet alleen op Temptation Island), maar bij ons lukt dat wonderwel. We kennen elkaar al sinds onze studententijd, we kregen op hetzelfde moment kindjes en we hebben een grote gemeenschappelijke interesse: eten en drinken. Voor ons op vakantie geen bergwandelingen met een picknick in de rugzak. Alle bewondering voor sportieve vakantiegangers, maar wij willen op vakantie roseetjes drinken, aperitieven en de BBQ aansteken. En discussiëren over wat we de volgende dag gaan eten. En trip advisoren waar we eens kunnen gaan eten.

Du vin, du pain et du boursin – Little foodie Julie – Côte-à-l’os op de BBQ

Reizen met kleintjes is natuurlijk niet alleen maar aperitieven en luieren. Het is ook vroeg opstaan, ervoor zorgen dat alle hongerige maagjes op tijd gevuld worden, ontelbaar veel pampers verversen en eindeloos veel zonnecrème smeren (een heel flesje op twee weken!). Jess en ik lazen op een middag een blogbericht dat wel erg herkenbaar was. De blogster – een mama met jonge kinderen – beschrijft een zwembadscène als metafoor voor het leven van twintigers, dertigers en veertigers. De twentysomethings liggen ontspannen aan het zwembad, lezen een boekje en keuvelen wat met elkaar. Ze bekijken de dertigers – druk in de weer met hun kroost (aan- en uitkleden, naar het toilet gaan, in de gaten houden) – en denken ‘Zie ze bezig, zo gaan wij noooooit worden’. De veertigers – ook relaxed –  bekijken het tafereel met wat meer begrip en een vleugje nostalgie, maar denken tegelijk ‘been there, done that’. Toen ik een kinderloze twintiger was, had ik niet kunnen denken dat ik ooit op een Provençaalse markt zou rondkuieren met vier volwassenen, vier kinderen en  vier buggy’s. (Wat een gezicht, trouwens!) Maar kijk, we hebben het overleefd en het was nog plezant ook.

BFFs @ the pool – zussen op schattenjacht – chillen in de Ikea-stoel

Op vakantie probeer ik altijd minstens één boek te lezen. Het werd dit jaar The Secret History van Donna Tart, volgens de achterflap dé revelatie van de jaren negentig. Het viel me tijdens het lezen inderdaad op dat dit boek in een ander tijdperk geschreven is. Geen gsm, geen computer, geen Facebook. (Twintig jaar later en de moord was wellicht wél opgelost geraakt.) Wat een contrast met het arsenaal aan gsm’s en tablets dat wij bij ons hadden. En waardoor wij nu alle liedjes van Piet Piraat, K3 en Maja De Bij vrolijk kunnen meezingen. Ja, ook dat is op vakantie gaan met vier peuters. Studio 100, uw ideale babysit voor de ‘moeilijke momentjes’  🙂

Tijdens ons laatste Provençaalse avondmaal begonnen we – bij een pasta met geitenkaas – te filosoferen over onze goede voornemens voor na de vakantie. Gezond eten en veel sporten, dat gaan we doen! We spraken af dat degene die het eerste zijn streefgewicht behaalt (ieder plakte er voor zichzelf een cijfer op) door de anderen getrakteerd wordt. Op een etentje. In een goed restaurant. Ik ga alvast mijn best doen  🙂

CROSTINI

img_6835

Iedereen die al eens op vakantie geweest is in Frankrijk (of ook Italië) herkent het wellicht: je eet ’s ochtends een vers gebakken stokbrood van de plaatselijke artisanale bakkerij (mmm….), maar als er nog wat brood over is, dan is het de volgende dag zo hard dat het niet meer te eten is.

Er zijn twee oplossingen voor dat probleem: je kunt het volledige stokbrood weer ‘vers’ krijgen door het even in de oven te plaatsen. Verwarm de oven voor op 200°C, druppel wat water op de bovenkant van het stokbrood en bak het een tiental minuten. De korst wordt weer knapperig en de binnenkant van het brood is weer zacht. Een tweede oplossing is crostini maken om ’s avonds bij het aperitief te serveren. Gemakkelijk en lekker!

NODIG

 • 1 (oud) stokbrood
 • 1 grote rijpe tomaat, in fijne stukjes gesneden
 • 1 bol buffelmozzarella, in fijne stukjes gescheurd
 • goeie olijfolie
 • peper en zout (fleur de sel)
 • een paar blaadjes basilicum (gescheurd)
 • 1 teen look, gepeld

BEREIDING

 • Verwarm de oven voor op 200°C.
 • Snijd het stokbrood in stukken van +/- 2 à 3 cm dik.
 • Bak het stokbrood krokant op het rooster van de oven (5 à 10 min.).
 • Meng de tomaat, de mozzarella, de basilicumblaadjes en de olijfolie in een kommetje.
 • Kruid met flink wat peper en zout.

Serveer de crostini belegd (1 kant inwrijven met look en daarop het tomaat/mozzarella-mengsel) of plaats de verschillende ingrediënten op tafel en laat je gasten zichzelf bedienen.

PROVENÇAALSE PASTA MET GEITENKAAS

img_6896

Het recept dat ik hier geef, is de lichte, vegetarische versie die ik in de eerste week maakte. Ik heb de pasta nog eens opnieuw gemaakt in de tweede week, maar toen was het gerecht te zwaar. In mijn poging om de saus nog lekkerder te maken (en om kritiek als ‘te vegetarisch en te licht’ te vermijden), had ik er alle geitenkaas uit onze frigo aan toegevoegd. Het gerecht was lekker van smaak, maar viel als een bommetje op onze maag.

Wie zich toch aan de zware versie wil wagen: gebruik 3 x zoveel geitenkaas, voeg gebakken spekblokjes en geroosterde pijnboompitten toe en serveer met geraspte Parmezaanse kaas. (What was I thinking?)

NODIG (voor 2 à 3 personen)

 • 400 g pasta (ik gebruikte spirelli)
 • 1 courgette, in fijne blokjes
 • 1 grote rijpe tomaat, in fijne blokjes
 • 1 bûche geitenkaas (type Chavroux), verkruimeld
 • 1 teen look (geperst)
 • Provençaalse kruiden
 • Verse basilicum

BEREIDING

 • Kook de pasta al dente.
 • Bak de courgette krokant in goed wat olijfolie, op hoog vuur.
 • Als de courgette bijna gaar is, voeg je de look toe. Laat nog even mee bakken.
 • Zet het vuur lager en voeg de geitenkaas toe. Roer tot de geitenkaas smelt.
 • Kruid met peper, zout (niet te veel want de geitenkaas is al zout) en Provençaalse kruiden.
 • Voeg op het einde de tomatenblokjes toe (ook het sap). Deze moeten wat warmte krijgen, maar mogen niet tot moes koken.
 • Om de saus nog wat smeuïger te maken kun je eventueel wat room of wat kookvocht van de pasta toevoegen.
 • Giet de pasta af in een vergiet. Zet de lege pot terug op het vuur, doe er een flinke scheut olijfolie in, kruid met peper en zout en voeg de pasta terug toe.  Roer om.
 • Dresseer het bord met de pasta en de saus en werk af met wat verkruimelde geitenkaas en verse basilicum.
 • Smakelijk!

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: