Spring naar inhoud

Shakshuka (en Würst)

Sinds gisteren is de Würst van Jeroen Meus ook in Gent te verkrijgen. De komst van deze hippe hotdogkeet werd aangekondigd met een vree wijs filmpje:

De Haute Dogs van Würst zijn te vinden op de Nederkouter. Tegenwoordig is dat een trendy buurt. In mijn studententijd, toen ik Germaanse Talen studeerde op de Blandijnberg, was de Nederkouter allesbehalve een hippe straat. Het was niet meer dan een toegangsweg tot het stadscentrum waar niets te beleven viel en al zeker niet op culinair vlak. Je had er een chique bakker (Damme), een chique bloemenwinkel (Maenhout), een chique fietsenwinkel (Plum), een vegetarische snackbar (Greenway) en de automatenshop Cactus (groen geschilderd en al) waar je allerlei bucht kon kopen aan de tramhalte. De gevestigde waarden bleven, de automatenshop sneuvelde. Sinds een paar jaar is de Nederkouter aan een revival bezig. De hipster hotspots rijzen er als paddenstoelen uit de grond. En bij de meeste zaken is er duidelijk nagedacht over het concept:

 • Sliced: verse take out pizza uit de oven aan in verschillende soorten. Je betaalt er bovendien per gewicht (handcut pizza), zo kan je zelf bepalen hoeveel pizza je op kan.
 • Wasbar: hier kan je rustig je was laten draaien terwijl je geniet van een lekkere koffie, cocktail of lunch en ondertussen met je vrienden afspreekt, verder werkt aan onze bureau’s met gratis wifi of geniet van een concert of brunch.
 • Bavet: een nieuw, dynamisch food concept dat zich profileert als de eerste “fast casual spaghetti chain” worldwide, waar efficiëntie, experience en value for money centraal staan.
 • Wijnbar Ona: een plek om thuis te komen en te genieten van het goede leven met een karaktervol authentiek glas wijn.
 • Romain Roquette: een saladbar waar kwaliteit, gezondheid en authenticiteit centraal staan. We tillen salades naar een hoger niveau door verrassende combinaties te creëren.
 • Heads or Tails wil als uniek concept in Gent de shopping experience uitbreiden met een moderne bar. We bieden biologische wijnen, homemade lemonades, special sodas en een uitgebreid bierassortiment aan.

(Voor wie zich afvraagt of mijn studies Germaanse Talen wel iets hebben opgeleverd: ik heb die teksten niet zelf geschreven. ‘Hippe zaak’ staat duidelijk niet altijd garant voor ‘goeie copywriter’.)

Als ik het lijstje afga, dan vraag ik mij af waarom, o waarom, ben ik nu geen student op de Blandijnberg? Maar misschien moet ik daar gewoon dankbaar om zijn. Want 1) dan zat ik nu vollenbak in de examens 2) dan had de combinatie van veel tijd en weinig geld toch alleen maar voor frustraties gezorgd. Nu kan ik tenminste gefrustreerd zijn over genoeg geld maar te weinig tijd om die trendy zaken te bezoeken (damn you job and kids) 🙂

Toegegeven, als het op restaurantbezoek aankomt, vervloek ik ze soms wel eens, maar – o cliché – ik zou ze niet meer kunnen missen, mijn twee schattige meisjes. Olivia werd vorige week 1 jaar. Niet te geloven dat ze al 1 jaar ons zonnetje in huis is. Het gebeurde bijna geruisloos: ze was amper ziek, slaapt (bijna) elke nacht als een roosje, eet flink haar buikje rond (met tomaat als grote favoriet) en kon stappen voor we het goed en wel beseften. (Zoveel geluk in de babytijd, dat wordt vast een lastige puber).

IMG_4679  IMG_4678

Grote zus Julie is ook een kastaar (om het met een Gentse hotspot te zeggen die wel al bestond in mijnen tijd). Bijna drie jaar, een vat vol energie en verzot op olijven. Als ik haar op vrijdag afhaal op school, dan gaan we eerst langs de lolijfenwinkel, waar ze haar eigen lolijfen aanwijst en ook de pikante lolijfen voor papa. Vorige vrijdag was ik het vergeten. Toen ik rond apero-tijd op een terrasje zat (ladies night met mijn zus en nicht) kreeg ik een whatsapp-foto toegestuurd met als bijschrift ‘Omdat mama geen olijven heeft gekocht, moet Julie zwanworst eten’. Aan haar lachende snoet te zien, kon ze er wel mee leven. Würst behoort namelijk ook tot haar lievelingskost. Al zullen we voor een echte Haute Dog ervaring toch eens langs de Nederkouter moeten passeren. Daar zal de papa trouwens ook niet rouwig om zijn.

Geen hotdogs op het menu deze week, maar een ander hip gerechtje dat ik hier en daar op de foodblogs zag verschijnen: Shakshuka. Ik wilde dit al lang eens maken en toen Joske maandagavond aankondigde dat hij bij vrienden was uitgenodigd voor voetbal en pulled pork, liet ik het geplande gerecht voor wat het was en maakte ik dit simpele eenpansgerecht. Pure comfort food. De rode duivels en hun fans konden het een paar uur later ook gebruiken 🙂

IMG_4628  IMG_4630  IMG_4632

RECEPT

NODIG (voor 2 personen)

 • 1 grote ui
 • 1 teentje look
 • 1 rode of gele paprika
 • 1 blik gepelde tomaten
 • 1 koffielepel suiker
 • 4 eitjes
 • kruiden (laurier, komijn, thijm, cayennepeper, verse peterselie)

BEREIDING

 • Snij de ui in plakjes en de paprika in reepjes.
 • Bak 5 à 10 minuten op hoog vuur, zodat ze bruin kleuren. (Eerst de ui in de pan, dan de paprika toevoegen).
 • Voeg 1 blik gepelde tomaten toe en 1 koffielepel suiker.
 • Voeg kruiden toe: 2 blaadjes laurier, komijn, thijm, verse peterselie, look, cayennepeper, peper en zout.
 • Laat 15 minuten pruttelen op een zacht vuur zonder deksel. Als de saus te dik wordt, voeg je wat warm water toe.
 • Maak 4 holtes in je pan en voeg de eitjes toe.
 • Laat nog 10 minuten zachtjes garen onder deksel op een heel laag vuur.
 • Kruid de eitjes met peper en zout en verstrooi er wat verse peterselie over.
 • Serveer met wat (stok)brood
 • Smakelijk!

Aangezien ik deze hoeveelheid saus voor mezelf gemaakt had met maar twee eitjes, had ik nog de helft van de saus over. Die kwam de dag erna goed van pas, toen ik laat thuis was van het werk. Het restje saus met een extra blik gepelde tomaten en wat lightroom erbij (omdat de saus nogal pikant was) smaakte heerlijk bij wat penne en parmezaan. Een vegetarische pasta in een handomdraai!

IMG_4653

2 antwoorden »

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: