Spring naar inhoud

Vegan/veggie/BBQ

De voorbije twee weken waren goedgevuld. Een drukke agenda met veel good times in het gezelschap van good people en good food, waardoor er weinig tijd was om te bloggen.

In my defence:

Ik heb mij ingeschreven voor een paar kooklessen bij restaurant Avalon. Mijn inwijding in het veganistische koken! Wie de carnivoor/kaaslover waarmee ik samenleef kent, fronst nu wellicht de wenkbrauwen, maar ik wilde mij graag eens verdiepen in een aantal nieuwe smaken en combinaties. De eerste twee kooklessen (‘sausjes, dips en dressings’ en ‘frisse salades’) waren heel leerrijk en lekker. Zelfs Joske wist de gerechtjes die ik thuis maakte te appreciëren, al moet ik wel toegeven dat ik ze bij een BBQ serveerde. Tja, ik ken mijn Pappenheimer… Ik geef hieronder een paar recepten voor wie deze good food ook eens wil proberen (al dan niet all the way veganistisch).

Ik heb gesport! Sinds een paar weken ga ik op dinsdagavond naar de spinningsessie die in mijn fitness bekend staat als ‘de pittige les voor gevorderden’. Ik noem het zelf vooral ‘afzien in het kwadraat’. De good times zijn ver zoek wanneer ik in mijn kletsnatte t-shirt de laatste minuten staande klim afwerk. (Ja, als het op de terminologie aankomt, ben ik al een echte pro). Gelukkig maken de sauna en de zalige nachtrust achteraf veel goed.

Ik had een date met twee good people annex ex-collega’s/vrienden. Ik ging lunchen met Matt, mijn Blandijnbergbuddy en ik kreeg bezoek van Nikè, mijn koffie-partner-in-crime bij Roeland vzw. Nikè verliet mij op het werk voor een Braziliaans avontuur, maar stond dankzij de liefde snel weer op Belgische bodem. Gezien de hoogzwangere toestand waarin ze vorige zaterdag een koffietje (what else?) kwam drinken op mijn terras, bleek het nog niet zo’n slechte beslissing ook. Met Matt ging ik lunchen in het STAMcafé op de Bijlokesite. Het is er zalig zitten in een mooie omgeving en dito interieur. Ik ging voor de gravad lax met venkelslaatje en yoghurtdressing. Heel mooi gepresenteerd en lekker van smaak, maar voor een goede eter als ik een (te) kleine portie. Gelukkig hebben ze ook lekkere koffie en een assortiment taartjes op de toog. Problem solved 🙂

E2FEB296-5FB6-476F-9048-BA67A6421EA6

Het was nog eens tijd voor een ladies night. Samen met mijn vriendinnen Jess, Emely en Tine was ik weer even 16 tijdens een concert van Clouseau. Zalig om mee te brullen met enkele oude klassiekers. Niet te geloven dat Anne op 1 stond in het jaar dat we onze eerste communie deden. Ik speelde het toen grijs op mijn zelfgemaakt cassette (opgenomen van de Vlaamse top 10!). En de Koen… hij mag er 25 jaar later nog altijd zijn :-). Dat vonden die andere 3000 vrouwen in de zaal trouwens ook. Zeker weten.

De dag erna gingen we (met kleine oogjes) op nostalgische uitstap met de ‘familie eet’. Mijn tante en nonkel verrasten ons voor hun 35-jarige huwelijk met een dagje Boudewijnpark. Amusement voor groot en klein! Ik ontdekte 1) dat ik nog steeds kan gillen als vroeger 2) dat dat komt doordat ik nu veel meer schrik heb dan vroeger 3) dat mijn dochter dat niet zo fijn vindt (Mama, ik wil eruit!). Ook op vlak van eten was het a trip down memory lane: ’s middags lunch met pistoleetjes en ’s avonds als afsluiter naar de frituur. Voelde ik mij de avond ervoor nog 16, dan was ik die zondag terug 6. Alleen jammer dat ik niet meer in het bootje met de dolfijnen mocht zitten…

RECEPTEN

Toen de lesgeefster in kookles 2 vroeg wie er al een paar gerechtjes van kookles 1 geprobeerd had, vond ik het een beetje schaamtelijk dat ik mijn vinger niet in de lucht kon steken. Daar bracht ik na kookles 2 verandering in. Op een vrijdagavond kwam mijn zus bij ons eten en aangezien zij ook een echte foodie is, besloot ik een paar nieuwe recepten uit mijn kookles uit te proberen. Ik serveerde ze bij zelfgemaakte hamburgers op de BBQ.

IMG_4256  IMG_4257

Bulgursalade met gegrilde groeten

 • 1 kop bulgur koken volgens de verpakking en laten afkoelen
 • 1 kleine courgette, 1 gele paprika, 1 grote wortel en 1 grote rode ui in stukjes snijden en in de oven roosteren met olijfolie en peper/zout (20 minuten op 200°C)
 • Dressing = olijfolie, citroen, citroenzeste, komijn, peper, zout
 • De groenten wat laten afkoelen en vervolgens alles mengen.
 • Opdienen op een bedje van babyspinazie of gemengde sla.

Variaties:

 • De bulgur kun je vervangen door couscous, rijst, pasta, gerst, …
 • Je kunt variëren met andere groenten (venkel, rode paprika, pompoen, aubergine, …)
 • Dressing: in de kookles gebruikten we appelsiensap ipv citroensap (hangt ervan af of je meer zin hebt in een zoete of zure salade).

Broccolipesto

 • Een halve broccoli (gestoomd en afgekoeld)
 • een kleine teen look (of een halve grote teen look)
 • 1 el gehakte peterselie
 • 1 el amandelpoeder
 • olijfolie
 • peper en zout.

Alles mixen en klaar!

Je kunt dit ook als dipsausje serveren bij een apero, maar ik vind het een originele manier om wat extra groenten op het bord te toveren.

Oosterse tomatensalade

 • Dressing = 1 el olijfolie, 1 el sesamolie, 1 el rijstazijn, 4 cm geraspte gember, 2 stengels pijpajuin (fijngesneden), 1 el mosterdzaadjes (opstioneel). Alles goed mengen.
 • De tomaten in partjes snijden en ze voor het serveren even laten marineren in de dressing.
 • Je mag ook meer sesamolie gebruiken en de olijfolie weglaten, maar ik heb zelf niet graag dat de sesamolie te veel overheerst.

Veelkleurige aubergines

 Dit is een recept uit het kookboek Plenty van Ottolenghi.

 • 2 aubergines in plakken snijden, goed inwrijven met olijfolie, kruiden met peper en zout en een half uurtje in de oven leggen (190°), op een bakplaat bekleed met bakpapier.
 • Topping: meng 1 gele paprika (in kleine blokjes gesneden) met 10 kerstomaatjes (in vieren gesneden) en twee eetlepels kappertjes (op azijn).
 • Dressing: 1 el sap van de kappertjes, 1 el wijnazijn, 2 el olijfolie, peper en zout.
 • Doe de dressing bij de topping en laat minstens een half uur trekken (terwijl de aubergine in de oven zit). Langer marineren is nog lekkerder (maar dan doe ik de tomaat er nog niet bij).
 • Dresseer een groot bord met aubergineplakjes, buffelmozzarella (1 bol, in stukjes gescheurd), topping, koriander of basilicum.

Als je het gerecht als volwaardige maaltijd serveert, dan zou ik wat meer mozzarella nemen. Als side dish is 1 bol voldoende. Ottolenghi verontschuldigt zich in zijn boek voor het gebruik van koriander in een Italiaans geïnspireerd gerecht. Je kunt het ook met basilicum maken, maar ik moet wel toegeven dat het met koriander heel lekker is.

IMG_3637 IMG_4261

Hamburgers met feta

 • Gehakt (varken/rund)
 • Feta (verkruimeld)
 • 1 fijngesnipperde rode ui
 • Komijn, peper en zout

Alles mengen, hamburgers van maken en grillen op de BBQ (of bakken in de pan).

Variaties: met andere kruiden (oregano, verse peterselie, bieslook), met stukjes zongedroogde tomaat, met ander gehakt (lam, rund).

 

1 antwoord »

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: