Spring naar inhoud

Creatief met ratatouille

Ik denk niet dat er in Vlaanderen ooit een grotere kookboekenhype geweest is dan die rond Pascale Naessens. En ik zal me maar meteen outen: Ja, ook ik ben fan! Geen early adopter (haar eerste boek verscheen al in 2010), maar toch al sinds ergens in het najaar van 2013. Haar kookboeken Puur genieten 1 en 2 hielpen me toen van mijn zwangerschaps- en reiskilo’s af. (Een reisje naar de Provence met twee beste vrienden/foodies 6 weken na de geboorte van Julie was wel goed voor de vriendschap en het amusement, maar niet zozeer voor mijn lijn).

Pascales visie op koken was voor mij een openbaring. Niet dat eten volgens voedselcombinaties iets nieuws is (remember lang geleden de Montignac hype), maar wat wel vernieuwend is (en waarin volgens mij haar grote succes schuilt): ze benadert gezond koken en eten vanuit een positieve invalshoek, vanuit ‘genieten’. En dat is toch wat elke hobbykok/foodie wil: genieten! Ik deed bijna een vreugdedansje toen ik las dat ik à volonté olijfolie mocht gebruiken. Heel wat anders dan de Weight Watchers methode waarbij ik 1 punt moest tellen per koffielepel vetstof (en ik mocht maar 19 punten op een hele dag!). Een tweede sterkte van Pascale’s recepten is de eenvoud. Met slechts een paar ingrediënten en in een mum van tijd tover je de mooiste plaatjes op je bord. En ten derde, needless to say, de gerechten zijn ook echt lekker.

Voor de unhappy few die nog niet bekend zijn met de PN methode: het komt erop neer dat je zo puur mogelijk eet met verse ingrediënten en dat je afstapt van de klassieke Vlaamse combo “groenten + vlees/vis + koolhydraten”. Je eet (veel) groenten met ofwel vlees/vis ofwel aardappelen/pasta/rijst. Dat klinkt misschien als een grote aanpassing, maar dat is eigenlijk verrassend simpel. Ik maak bijvoorbeeld vaak een vegetarisch pastagerecht of ik bereid vlees met twee soorten groenten i.p.v. aardappelen en groenten. Voor wie wat inspiratie wil, kan ik een paar kookboeken aanbevelen. Ik geloof dat ze er ondertussen 6 heeft :-).

Ook leuk aan de PN methode is dat je zonder schuldgevoel mag zondigen. En als je zondigt, probeer er dan ook echt van te genieten, aldus de goede raad van Pascale. Ik zondig elke ochtend, want het PN ontbijt (fruit, noten, zaden, kokosmelk, …) is niet aan mij besteed. En dat heeft zelfs niets te maken tijdsgebrek (twee peuters die aangekleed en gevoed de deur uit moeten). Neen, ik moet ‘s morgens gewoon mijn ordinaire boterham met confituur of choco hebben. Twee zelfs. Met een tas koffie erbij. Geen aardbei, okkernoot of gojibes die mij kan bekeren.

IMG_3695

Om aan te tonen hoe gemakkelijk het is om volgens de PN methode te koken, geef ik hieronder een paar combinaties met ratatouille als basis. Ik maak af en toe in het weekend een grote pot ratatouille, waarvan ik dan een paar porties invries. Altijd handig tijdens de drukke avondspits. Op die postzwangerschapstrip in de Provence hebben we ongetwijfeld ook ratatouille gegeten, waarschijnlijk met vlees van de BBQ (ik gok op côte-a-l’os) én patatjes in de oven (met veel look en verse kruiden) of pastasalade. Helemaal niet PN, maar – in our defence – wat hebben we ervan genoten!

RECEPT

Ik maak mijn ratatouille geen twee keer op dezelfde manier. Dat vind ik ook zo leuk aan dit gerecht. De ene keer gebruik ik wat meer courgette, dan wat meer aubergine. Soms gebruik ik enkel laurierblaadjes (in de winter), dan weer maak ik een bouquet garni van laurier, tijm en peterseliestengels (in de zomer, als mijn kruidentuintje bloeit). Meestal gebruik ik gepelde tomaten uit blik, maar in de zomer gebruik ik liever verse , rijpe tomaten (liefst uit de tuin van mijn ouders). Soms snijd ik de groenten in grote stukken, soms heb ik zin in fijne blokjes. Voor de gerechten hieronder zou ik eerder voor een fijnere ratatouille kiezen.

Ik beschrijf hier de versie die ik de laatste keer maakte. Deze hoeveelheden pasten nipt in mijn ovale lecreuset-pot.

IMG_3123 IMG_3696

NODIG

 • 2 middelgrote courgettes, in blokjes gesneden
 • 2 middelgrote aubergines, in blokjes gesneden
 • 3 rode paprika’s, in blokjes gesneden
 • 3 middelgrote uien of 5 grote sjalotten, fijngesnipperd
 • 1 grote teen look, geperst
 • 3 blikken gepelde tomaten (Elvea)
 • 3 gedroogde laurierblaadjes

BEREIDING

 • Stoof de ui en de look glazig in olijfolie.
 • Voeg de andere groenten toe en bak even aan.
 • Voeg de tomaten en de laurierblaadjes toe.
 • Laat de pot minstens een uurtje pruttelen op een laag vuurtje.

COMBINATIES

IMG_3497 IMG_3490

In plaats van ratatouille klassiek te eten met een stukje gebakken vlees of vis en aardappelen, rijst of pasta, kun je er ook wat creatiever mee omspringen. Hieronder enkele combinaties ter inspiratie. Wat tussen haakjes staat doe je er op het laatste bij, als garnituur. Als je strikt volgens de PN methode eet, laat je de kaas en zure room best weg…

 • Stoofpot van ratatouille + kikkererwten (+ zure room + verse koriander) = VEGGIE
 • Stoofpot van ratatouille + kidneybonen + komijn + cayennepeper = VEGAN
 • Stoofpot van ratatouille + gehaktballetjes (+ olijven + verse peterselie)
 • Pasta + ratatouille + oregano (+ parmezaan) = VEGGIE
 • Ovenschotel van aardappel in de schil + ratatouille (+ feta) = VEGGIE

TIPS

 • Als je de ratatouille gaat invriezen en nog niet weet op welke manier je hem zult serveren, kun je hem best niet te sterk kruiden voor hij in de diepvries gaat. Zo kun je de dag zelf nog kiezen welk extra kruiden je toevoegt (spaghettikruiden, paprika, komijn, oregano, …)
 • Als ik je de ratatouille ontdooit kan hij wat waterachtig zijn. Ik laat hem dan even opkoken en voeg wat tomatenpuree toe. Dat maakt de saus minder lopend.
 • Voor sommige combinaties (bvb. met gehaktballetjes) kan het nodig zijn om een extra blik gepelde tomaten toe te voegen, om de ratatouille wat ‘sausiger’ te maken. Als je hem gewoon bij een stukje vlees of vis eet, dan is dat niet nodig.

 

 

 

4 antwoorden »

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: