Spring naar inhoud

Quality time & de eerste asperges

Gisteren was er eentje om te koesteren. Zo’n dag waarvoor het woord quality time werd uitgevonden. Het is misschien een woord dat tegenwoordig iets te gemakkelijk in de mond genomen wordt (Iedereen heeft het drukdrukdruk en daarnaast beleven we #qualitytime), maar de topdag die ik met mijn dochter had, kan ik niet beter beschrijven. Een blogpost over quality time dus…

Sinds februari hebben wij een schoolgaande dochter (ze/we worden groot!). Dat betekent dat we vanaf nu vakanties te vullen hebben. Te beginnen met de paasvakantie. Gelukkig hadden we tijdens een druilerige decemberdag nogal impulsief een weekje zon geboekt voor week 2, dus die was al safe: check! Restte er nog week 1 te overbruggen. Op Paasmaandag waren we allen samen thuis en daarna kon onze grootste meid drie dagen bij oma en opa terecht. Ze had er – zoals altijd – de tijd van haar leven. Ik kreeg foto’s doorgestuurd van Julie op haar loopfietsje in de tuin, van Julie met opa op de schommel en van Julie die frietjes zat te eten met sla (Het kind eet sla! Sla! Oma fier als een gieter, missie Julie sla leren eten geslaagd!).

Op vrijdag kon onze kleinste spruit naar de crèche en zo kon ik mijn 4/5-dagje voor het eerst sinds lang nog eens doorbrengen met de grootste. We begonnen met het maken van Play-Doh pizza’s. Joske kreeg het bijna aan zijn hart toen ik hem een foto van het resultaat whatsappte. De witte en rode Play-Doh gemend! Inderdaad… What were we thinking. Living on the edge 🙂 Na de pizza trokken we onze jassen aan. Het stralende lenteweer vroeg om een testritje met de nieuwe loopfiets die vorige week geleverd werd door de paashaas. Al loopfietsend naar de winkel om de boodschappen voor het avondeten. Daar lagen ze te blinken: verse Belgische asperges. Het eten voor ’s avonds lag snel vast: asperges, gerookte zalm, bieslook en verse puree.

IMG_2558 IMG_2557 IMG_2556

’s Middags hadden we met de werkende papa afgesproken voor een snelle lunch in Minor Treat, een vrij recent adresje in Merelbeke dat lovende kritiek kreeg in Goesting Magazine. Het lunchadresje zat dan ook bomvol en wij hadden helaas niet gereserveerd… Dan maar vlug iets anders gezocht. We belandden uiteindelijk in een pop-up burgerzaak, Burgerzaken genaamd (What’s in a name…). Julie genoot met volle teugen van haar appelsapje en hamburger en vooral ook van het gezelschap van papa die zich bij ons vervoegd had. Ze vroeg een paar keer of Olivia ook nog zou afkomen. Ze heeft graag dat we ‘compleet’ zijn.

Op de terugweg, ikzelf al goed in het zweet gefietst, keek ik achterom en zag ik Julie ingedommeld in haar fietsstoel liggen, met de zon en een gelukzalige glimlach op haar gezicht. En het werd nog beter: we kwamen toevallig opa, oma en tante Leonie tegen die ook aan het fietsen waren en we gingen nog langs in de ‘olijvenwinkel’, waar Julie zelf haar olijfjes voor de vrijdagse apero uitkoos en er nog een snoep bovenop kreeg. Thuisgekomen duurde het niet lang of Julie lag in dromenland in haar bedje (middagdutjes zijn de max). En zo maakte de quality time met de dochter plaats voor een beetje me time voor de mama. Lang leve de vakantie!

RECEPT (voor 2 personen)

IMG_2552

Het is nauwelijks een recept te noemen. Gelukkig besloot ik last-minute om er nog een Hollandaise bij te maken. Wij aten met ons tweetjes een volledige kilo op. Het waren wel fijne asperges, waardoor er veel schil was (waarvan ik een bouillon trok voor aspergesoep). Er bestaan gesofisticeerdere versies van de Hollandaise (met wittewijnazijn en geklaarde boter), maar ik vond deze simpele versie al heel lekker.

NODIG

 • 500 g à 1 kg asperges
 • 6 plakjes gerookte zalm
 • een potje bieslook

Voor de aardappelpuree:

 • zachtkokende aardappelen
 • melk
 • goeie boter
 • nootmuskaat
 • optioneel: 1 eierdooier

Voor de Hollandaise:

 • 2 eierdooiers
 • 100 g goeie boter
 • citroensap

BEREIDING

 • Schil de asperges en stoom of kook ze beetgaar (max. 15 min. voor dunne).
 • Kook de aardappelen, giet ze af en maak er puree van met de melk en een klontje goeie boter. Kruid goed met nootmuskaat en zout.

Maak de Hollandaise:

 • Smelt de boter.
 • Kluts 2 eierdooiers in een kleine steelpan met 2 el water en verwarm dit al kloppend op een laag vuurtje (of au-bain-marie).
 • Voeg de gesmolten boter toe en blijf kloppen tot je een romige saus krijgt die iets dikker is dan een sabayon.
 • Breng op smaak met citroensap, peper en zout.

Dresseer het bord:

 • Schik de puree op het bord, leg er een paar asperges op en bedek met een plakje gerookte zalm.
 • Dien op met de Hollandaise en wat fijngesneden bieslook.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: