Spring naar inhoud

Vrijdaggerechtje met artisjok

IMG_1880

Nog voor Pascale Naessens mijn grote vriendin werd, was Jeroen Meus, de Jerre, mijn grote held. En dat is hij nog steeds. Tegenwoordig neem ik niet meer alle Dagelijkse Kost-en op, maar zo om de twee à drie weken ongeveer surf ik wel eens naar de website en doe ik inspiratie op voor wat hier een vrijdaggerechtje heet. Mocht Van Dale mij om een omschrijving vragen, dan zou ik het volgende suggereren: ‘een gerecht, op vrijdag geserveerd, dat de gewone dagelijkse kost overstijgt, maar dat de kok wel de tijd gunt om mee van het aperitief te genieten’. In de praktijk komt het meestal neer op een eenvoudig pastagerechtje. In dit huis staat pasta namelijk gelijk aan instant happiness.

Deze week wist de Jerre mij te bekoren met zijn “Ravioli met cottage cheese en artisjokken en een groentevinaigrette”. Wellicht zagen veel mensen het gerecht op de televisie, maar dachten ze: ‘Lekker, maar zelf pasta maken, daar begin ik niet aan’. En ik kan ze geen ongelijk geven. Zelfgemaakte pasta is superlekker, maar je moet er tijd voor kunnen en willen maken. Dus wie weet, ooit volgt misschien een gerecht met zelfgedraaide pasta, maar for now geef ik gewoon mijn easy peasy variant met gekochte (verse) pasta.

In plaats van de artisjokken te gebruiken als vulling voor het zelfgemaakte deeg, kocht ik gewoon pasta (ravioli met cottage cheese en spinazie) en voegde ik de stukjes artisjok op het einde toe bij het garneren. Wie geen artisjokken lust, kan ze weglaten of vervangen door zongedroogde tomaatjes. En wie het graag wat sausiger heeft, kan evt. wat room toevoegen, al vond ik dat zelf niet nodig. De azijn geeft een frisse toets aan de vinaigrette en past goed samen met de smaak van de artisjokken. Niet toevallig wordt deze groente in de Italiaanse keuken vaak met citroen gecombineerd. De Jerre heeft dat goed bekeken 🙂

RECEPT

Nodig

 • Pasta (ik kocht verse ravioli met cottage cheese en spinazie, maar het kan even goed met gedroogde pasta)
 • 1 1⁄2 stengels selder
 • 1⁄2 courgette
 • 1⁄2 wortel
 • 1 sjalot
 • 1 teentje knoflook
 • 2 blaadjes laurier
 • 2 takjes tijm
 • dragonazijn (of gewone azijn)
 • artisjokharten (die uit een bokaal van Sacla vind ik de lekkerste)
 • rucola
 • Parmezaanse kaas
 • optioneel: room

Bereiding

De vinaigrette

 • Pel en snipper de sjalot en de knoflook.
 • Snijd de selder, de wortel en de courgette in zeer kleine blokjes (brunoise).
 • Verwarm een flinke scheut olijfolie in een pan en stoof de sjalot. Doe er de knoflook en de rest van de groenten bij. Voeg er een scheutje water aan toe.
 • Doe laurier en tijm bij de groenten. Giet er een flinke scheut (dragon)azijn bij en kruid met peper en zout.
 • Laat de groenten trekken op een zacht vuur. Ze mogen nog een beetje krokant zijn. Haal de laurier, tijm en knoflook uit de vinaigrette.
 • Wie graag een echte saus heeft kan wat room toevoegen en laten indikken.

Afwerken en serveren

 • Kook de pasta zoals aangegeven op de verpakking.
 • Leg wat pasta op een bord en lepel er de warme vinaigrette over.
 • Werk af met wat olijfolie, extra peper, rucola, artisjokharten (in 2 gesneden) en geschaafde Parmezaan.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: